- 2 sudu besar Kicap Cair
- Timun Laut
- Halia
- Bawang Putih
- Air
Bahan-bahan Timun Laut 'Stir-Fry' Ala Oriental :
- 2 sudu besar Kicap Cair
- 1 sudu besar Kicap Pekat
- Garam dan Gula
- Maggi Cukup Rasa
- Lada Sulah
- Halia
- Bawang Putih
- Kupang (Mussels)
- Udang
- Timun Laut
Cara-cara Penyediaan Timun Laut :
- Panaskan periuk bersama air dan rebuskan timun laut bersama kicap cair, halia dan bawang putih selama 2-3 minit.
- Selepas itu, toskan dan potong timun laut memanjang.
Cara-cara Penyediaan Timun Laut 'Stir-Fry' Ala Oriental :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih, kupang (mussels) dan udang.
- Gaul sehingga rata dan masukkan kicap cair, kicap pekat dan timun laut.
- Gaul sehingga sebati dan masukkan sayuran, garam, lada sulah dan Maggi Cukup Rasa.
Susunan Hidangan :
- Susun timun 'stir-fry' ala oriental di atas pinggan hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment