- 3 ketul Kepak Ayam
- 300gm Isi Udang Harimau
- 3 biji Sengkuang Cina
- Sepohon Daun Ketumbar (dihiris)
- Garam
- Gula
- Pati Ayam
- Serbuk Lada Putih
- Minyak Bijan
- Tepung Ubi
Bahan-bahan Sos :
- ½ sudu teh Sos Tiram
- 300gm Sup Ayam
- Tepung Ubi
- 1 sudu teh Sos Abalone
Bahan-bahan Poket Harta :
- 80gm Kacang 'Edamamae'
- 3 keping 'Abura Age'
- 80gm Buah Labu (dipotong dadu)
- 80gm Isi Kepak Ayam
- 5gm Hirisan Udang Kering
- 5gm Cili Padi
- 2gm Lobak Manis/‘Chai Poh’
- 150gm Sup Ayam
- 10 helai Daun Bawang (yang telah dimasak)
- Garam
- Gula
- Pati Ayam (Chicken Stok)
- Tepung Ubi
Hiasan:100gram Cendawan Putih (White Fungus - telah siap di proses)
Cara-cara Penyediaan Kepak Ayam Inti Udang Harimau :
- Keluarkan tulang dari kepak ayam yang telah dibersihkan.
- Kemudian masukkan sedikit garam, gula, serbuk lada putih di atas kepak ayam. Gaulkan kepak ayam tersebut agar rasanya menjadi sebati.
- Selepas itu, bersihkan dan keringkan isi udang harimau, kemudian isinya dicincang dan dihancurkan.
- Masukkan sedikit garam, gula, pati ayam, tepung ubi, dan juga minyak bijian ke dalam isi udang yang telah dihancurkan. Kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Seterusnya, masukkan isi udang harimau yang telah disebatikan tadi ke dalam kepak ayam.
- Kemudian gunakan pencucuk satay untuk mencucuk kepak ayam tersebut.
- Akhir sekali, panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan kepak ayam tersebut dengan api yang perlahan selama 12 minit.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Campurkan sos tiram, sup ayam, tepung ubi dan juga sos abalone.
- Gaulkan ia sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Poket Harta :
- Masak/Rebus buah labu terlebih dahulu sehingga ia menjadi lembik.
- Kemudian, masukkan sedikit garam, gula, dan juga pati ayam (Chicken Stok) ke dalam buah labu. Selepas itu, asingkan labu tersebut ke dalam bekas yang kering dan biarkan sejuk.
- Seterusnya, panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan udang kering dengan api yang perlahan sehingga ia menjadi wangi.
- Masukkan sedikit cili padi, 'Cai Poh' (lobak manis) dan gorengkan ia bersama udang kering tersebut.
- Kemudian, masukkan sup ayam ke dalam kuali. Seterusnya, masukkan buah labu dan pastikan ia dimasak dengan menggunakan api yang perlahan.
- Apabila labu mula menjadi lembik, masukkan sedikit tepung ubi ke dalam hidangan tersebut.
- Selepas itu, bungkus inti tersebut dengan kepingan 'Abura Age' dan ikat 'Abura Age' tersebut dengan menggunakan daun bawang yang telah siap dimasak/rebus.
- Seterusnya, tuangkan sedikit sos di atas Poket Harta dan panaskan ia selama 3 minit.
No comments:
Post a Comment