- 1.2kg Daging
- Tali ‘Overproof’ (kitchen string)
- 2 sudu besar Rosemary Kering
- 1 sudu besar Oregano Kering
- 1 sudu besar Lada Hitam kisar
- 1 sudu besar Serbuk Paprika
- 2 Sudu Besar Minyak Zaitun
- 1 Sudu Besar Garam
Bahan-bahan Sos :
- 2 biji Bawang Besar (dipotong dadu)
- 4 biji Bawang Putih (dipotong dadu)
- 3 batang Daun Rosemary Segar
- Jus daging (½ cawan)
- 2 sudu besar Serbuk ‘Demi-Glaze’
- 2 cawan Stok Daging (tanpa garam)
- 1 tin Buah Tomato
Bahan-bahan Kentang Lenyek Cendawan :
- 6 biji Kentang Russet (dipotong dadu)
- ½ biji Bawang Holland (dipotong dadu)
- @ biji Bawang Merah (dipotong dadu)
- 3 ulas Bawang Putih (dipotong dadu)
- 30 biji Cendawan Butang (dihiris dan didadu kecil)
- 2 tangkai Herba Oregano (daun dipotong kasar)
- 1 cawan besar Air Stok Ayam
- 1 ½ cawan besar Krim
- Garam
- Lada Hitam (dikisar)
- Mentega
Bahan-bahan Sayur Panggang :
- 2 biji Terung (dipotong dadu besar)
- 4 biji Lada Benggala Merah (dihiris nipis)
- 2 biji Zukini (dihiris nipis)
- Jus 1 biji Lemon
- Garam dan Lada
- 5 sudu minyak Neuvida
Cara-cara Penyediaan Daging Panggang :
- Ikat daging tenderloin supaya ianya akan kekal bentuk semasa sedang dimasak.
- Campurkan kesemua bahan perapan dan salutkan daging dengan bahan perapan ini. Perap untuk 1 jam.
- Di atas frying pan ataupun grill yang panas, sear permukaan tenderloin hingga berwarna perang.
- Bakar di dalam ketuhar selama 10-15 minit dengan suhu 180C sehingga tahap masak yang diingin dikecapi.
- Selepas siap, rehatkan daging di luar ketuhar dan simpan jus daging yang terkeluar semasa memasak.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Tumis bawang dengan sedikit minyak panas hingga caramelized dan warna perang, api perlahan, lebih kurang 20 hingga 30 minit.
- Masukkan bawang putih, rosemary dan tumis 5 minit. Jangan hanguskan.
- Masukkan buah tomato, stok daging, jus daging dan 'demi-glaze' dan reneh hingga semua buah tomato hancur tanpa menghanguskan apa-apa bahan, lebih kurang 15 minit.
- Tapis keluar semua bahan di simpan sos.
- Gubah rasa ikut citarasa. Kalau perlu cuka boleh dimasukkan.
Cara-cara Penyediaan Kentang Lenyek Cendawan :
- Panaskan air rebusan bersama dengan kentang hingga ¾ masak. Tepikan.
- Panaskan pan bersama sedikit minyak dan 2 sudu teh mentega. Masakkan cendawan bersama dengan bawang holland, bawang kecil dan bawang putih, tepikan.
- Toskan kentang dan masukkan stok ayam, campurkan ramuan cendawan bersama dan masukkan krim dan 1 sudu teh mentega.
- Apabila kentang sudah masak dan lembik, lenyekkan, beri perisa garam dan lada hitam. Biar sedikit kering.
- Gaulkan herba oregano dan siap untuk dihidang.
Cara-cara Penyediaan Sayur Panggang :
- Masak terung dan lada benggala dengan api yang besar bersama 2 sudu besar minyak neuvida selama 3-5 minit.
- Setelah masak, gaulkan bersama jus lemon, garam, lada, minyak neuvida lebih dan juga zukini yang mentah.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Felix, Ary Malik, Imelda, Ezani, Brian
No comments:
Post a Comment