- Air Mawar
- 1 biji Bawang Holland (didadu)
- 3 ulas Bawang Putih (didadu)
- 1cm Halia (didadu/hiris)
- ¼ Lada Benggala Merah (hiris)
- 2 sudu besar Serbuk Kari Daging Ayam
- Tomato Puri
- Yogurt Asli (tairu asli)
- Daun Kari
- Ayam (bahagian dada)
- Rempah Kering (kayu manis/cengkih/bunga lawang)
- 1 kiub Stok Ayam
- 1 cawan Beras
- Garam
- Lada Sulah /Lada hitam
Bahan-bahan Tumisan :
- 2 sudu besar serbuk Kari Daging
- 1½ sudu besar Tomato Puri
- 1 ulas Bawang Putih (cincang)
- ¼ Bawang Holland (dipotong dadu)
- 1 biji Bunga Lawang
- 2 Bunga Cengkih
- ½ batang Kayu Manis
- 5 keping Daun Kari
Cara-cara :
- Season bahagian ayam dengan garam dan lada hitam.
- Biar rehat seketika 'pan-fry' atau 'sear' kedua belah bahagian dada ayam sehingga perang dan letak ketepi.
Cara-cara Penyediaan Tumisan :
- Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan campuran tumisan sehingga wangi.
- Biar seketika dan masukkan ayam tambahkan air sehingga lebih sedikit di atas paras ayam.
- Biarkan ayam masak dan tambah hirisan lada benggala serta stock ayam 1/2 kiub.
- Kemudian masukkan 3/4 cawan tairu dan biar sebati.
- Tambahkan perisa garam dan lada hitam kisar.
No comments:
Post a Comment