- Mentega
- Bunga Cengkih
- Daun Salam
- Bawang Kuning (didadu)
- Bawang Putih (dipecahkan)
- Sedikit Minyak, Garam dan Gula
- Beras
Bahan-bahan Udang Getak dan Sos Lemak Cili Api :
- Udang Getak
- Limau Nipis (jusnya)
- Udang Getak (telah siap dipanggang)
- Cili Padi (ditumbuk lumat)
- Kunyit (ditumbuk lumat)
- Serai (dititik)
- Tomato Ceri
- Santan
Cara-cara Penyediaan Nasi Mentega :
- Panaskan periuk dengan sedikit minyak masukkan mentega.
- Tumiskan bawang kuning, bawang putih, cengkih dan daun salam sehingga naik bau.
- Masukkan beras, kacau dan masukkan air dan stok ayam.
- Masak dan hidangkan.
Cara-cara Penyediaan Udang Getak dan Sos Lemak Cili Api :
- Rebus udang getak sehingga kulit kemerahan. Rendam di dalam air sejuk buat seketika.
- Kemudiaan, belah kulitnya dan ambil isinya perapkan bersama serbuk lada hitam, garam dan mentega.
- Campurkan santan dan bahan yang di tumbuk lumat berserta serai.
- Renehkan dan sesuaikan rasa. Masukkan tomato ceri. Angkat dan hidangkan bersama udang getak, nasi mentega dan sos lemak cili api.
No comments:
Post a Comment