- Belut (dibuang tulang dan potong 2 inci panjang)
- 10 tangkai Cili Hijau (dibuang bijinya)
- 2 ulas Bawang Putih
- 1/3 biji Bawang Holland
- 1/3 inci Belacan
- ½ sudu besar Perahan Jus
- Secukup rasa Garam
- Secukup rasa Gula
- Secukup rasa Lada Hitam
- Tepung Gandum
Bahan-bahan Nasi Wangi Serai Bebawang :
- 1 cawan Beras
- 1 cawan Air
- Secukup rasa Garam
- 1 batang Serai (dititik)
- ½ biji Bawang Holland (dihiris)
- ½ helai kecil Daun Kunyit (dihiris)
Bahan-bahan Sayur Tumis Kicap :
- 3 batang Kacang Buncis (dipotong sepanjang 1 inci)
- ½ batang Daun Leek (dihiris)
- 3 biji Tomato Ceri (dibelah dua)
- 1 ½ sudu besar Kecap Manis
- 2 sudu besar Jus Perahan Lemon
- 1/3 biji Bawang Holland (dipotong dadu)
- 1 ulas Bawang Putih (dipotong dadu kecil)
- Secukup rasa Garam
- Secukup rasa Gula
- Secukup rasa Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Belut Berlada Hijau :
- Cuci belut sehingga bersih, kemudian gaulkan di dalam tepung untuk membuang bau dan lendir. Biarkan selama 5-10 minit.
- Kemudian, cuci belut dan perapkan selama 5 minit menggunakan garam dan lada hitam.
- Panaskan minyak dalam kuali leper, masukkan belut dan masak sehingga perang kedua-dua belah.
- Kisarkan cili hijau, bawang putih, bawang holland, belacan dan tambahkan 1/3 cawan air.
- Kemudian, masukkan bahan kisar dan masak bersama belut sehingga sebati dan naik bau wangi.
- Apabila bahan kisar sudah masak tambahkam perisa garam dan lada hitam, serta gula.
- Gaulkannya sehingga sebati dan masukkan jus perahan lemon dan tutupkan api.
- Siap untuk dihidang bersama dengan nasi dan sayur.
Cara-cara Penyediaan Nasi Wangi Serai Bebawang :
- Cucikan beras dan masukkan kesemua bahan kedalam periuk berisi beras dan masakkan ia sehingga menjadi nasi.
- Apabila ia sudah menjadi nasi, ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sayur Tumis Kicap :
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang, bawang putih, kacang buncis, daun ‘leek’ untuk beberapa minit (sebelum layur).
- Kemudian, masukkan kicap manis, garam, gula, lada sulah dan tomato ceri.
- Gaul sehingga rata dan tutupkan api. Selepas itu, masukkan jus lemon dan gaulkan sehingga sebati.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment