- ½ cawan Beras
- 2 batang Daun Sup (dipotong kasar)
- Air
Bahan-bahan Lidah :
- Cili Merah (dikisar)
- Bawang Holland (dikisar)
- Bawang Putih (dikisar)
- Halia
- 10 hirissan Lidah Lembu
- ½ kuib Stok Ayam Kiub Maggi
- 1 sudu teh Cuka
- 2 sudu teh Jus Lemon
- 1 sudu besar Gula
- Garam dan Serbuk Lada Hitam
Bahan-bahan Sayuran Timun Laut Segar :
- ½ biji Bawang Holland
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 inci Halia
- 10 tangkai Cili Merah
- 1 susu besar Stok Ayam
- Garam dan Serbuk Lada Hitam
- Timun Jepun (dipotong memanjang)
Cara-cara Penyediaan Nasi Berherba :
- Cuci beras dan masukkan air ke dalam periuk.
- Masak dengan menggunakan suhu yang tinggi pada lima minit yang pertama.
- Kemudian rendahkan api dan masakkan sehingga menjasdi nasi.
- Ketepikan nasi dan campurkan bersama daun sup.
- Ketepikan untuk hidangan
Cara-cara Penyediaan Lidah :
- Rebus lidah hingga masak dan buangkan lapisan luar lidah dan hiris lidah lembu tersebut dengan ukuran sederhana tebal.
- Kemudian, perapkan lidah lembu dengan garam dan lada hitam.
- Panaskan kuali dan masak lidah lembu pada kedua belah sehingga keperangan.
- Kemudian, masukkan bahan kisar dan tumiskan selama 5 minit.
- Selepas itu, masukkan stok ayam dan biarkan semua bahan masak selama 5 minit.
- Setelah 5 minit, apabila kuah telah pekat, masukkan cuka dan jus lemon. Perisakan bersama garam, lada hitam kisar dan 1 sudu gula, biar semua sebati.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sayuran Timun Laut Segar :
- Panaskan kuali dan masukkan sayuran dan bawang putih sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan stok ayam dan perisakan bersama garam dan lada hitam.
No comments:
Post a Comment