Tuesday, December 13, 2011

Udang Ketak Rebus Grill dengan Sos Lada Benggala - Saiful


Bahan-bahan Udang :
  • Udang Ketak
  • Bayam
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Kunyit
  • Garam
  • Lada Hitam
  • Daun Lime
  • Daun Rosemary

Bahan-bahan Sos :
  • Lada Benggala Merah
  • Whip Cream
  • Mentega
  • Garam
  • Lada Hitam

Cara-cara :
  • Cuci udang ketak potong dua, perap udang ketak dengan bawang putih, bawang merah, kunyit, garam dan lada hitam.
  • Potong semua bawang putih, bawang merah, kunyit potong halus, perap udang ketak selama 5 minit.
  • Panggang udang yang telah diperap hingga masak.
  • Bakar lada benggala merah sampai kulit hitam. Buang kulit dan ambil isinya.
  • Lada benggala dan potong kasar.
  • Panaskan pot untuk memasak. Masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, lada benggala, tumis sampai lembut.
  • Tumis bawang putih, merah dan jangan terlalu masak.
  • Setelah semua bahan siap dihidang di atas pinggan.

No comments:

Post a Comment