- Udang Ketak
- Bayam
- Halia
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Kunyit
- Garam
- Lada Hitam
- Daun Lime
- Daun Rosemary
Bahan-bahan Sos :
- Lada Benggala Merah
- Whip Cream
- Mentega
- Garam
- Lada Hitam
Cara-cara :
- Cuci udang ketak potong dua, perap udang ketak dengan bawang putih, bawang merah, kunyit, garam dan lada hitam.
- Potong semua bawang putih, bawang merah, kunyit potong halus, perap udang ketak selama 5 minit.
- Panggang udang yang telah diperap hingga masak.
- Bakar lada benggala merah sampai kulit hitam. Buang kulit dan ambil isinya.
- Lada benggala dan potong kasar.
- Panaskan pot untuk memasak. Masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, lada benggala, tumis sampai lembut.
- Tumis bawang putih, merah dan jangan terlalu masak.
- Setelah semua bahan siap dihidang di atas pinggan.
No comments:
Post a Comment