- ½ biji Labu (dipotong kecil dan direbus)
- ½ cawan Krim
- ½ cawan Gula Perang
- 2 biji Kuning Telur
- Garam
- Secukup rasa Serbuk Pala
- Esen vanilla
Bahan-bahan Kulit Pai :
- 2 mangkuk kecil Tepung Gandum
- ½ sudu teh Serbuk Penaik
- 125gm Mentega
- Garam
- Telur
- Susu Segar
Bahan-bahan Sos Rasberi :
- Gula
- Rasberi
- Lemon
Cara-cara Penyediaan Sri Kaya Labu :
- Lenyekkan labu yang telah direbus dan campurkan krim, gula perang, telur kuning, serbuk pala, vanilla dan kacau di atas api sehingga pekat.
- Setelah itu, tapis dan sejukkan terlebih dahulu.
Cara-cara Penyediaan Kulit Pai :
- Ayak tepung bersama serbuk penaik.
- Lubangkan di bahagian tengah dan campurkan ke semua bahan.
- Gaul sehingga menjadi sebuku doh dan rehatkan sebentar.
- Canaikan doh sehingga leper dan bakar ke dalam ketuhar selama 10-15 minit atau sehingga kulit pai masak dan keperangan.
- Setelah itu, letakkan sri kaya labu ke atas kulit pai.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Sos Rasberi :
- Panaskan gula dan rasberi dan biarkan gula hancur dan tapiskan.
- Perahkan sedikit lemon sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment