Monday, December 19, 2011

Pai Labu Bersama Sos Rasberi - Shahriah


Bahan-bahan Sri Kaya Labu :

  • ½ biji Labu (dipotong kecil dan direbus)
  • ½ cawan Krim
  • ½ cawan Gula Perang
  • 2 biji Kuning Telur
  • Garam
  • Secukup rasa Serbuk Pala
  • Esen vanilla



Bahan-bahan Kulit Pai :

  • 2 mangkuk kecil Tepung Gandum
  • ½ sudu teh Serbuk Penaik
  • 125gm Mentega
  • Garam
  • Telur
  • Susu Segar



Bahan-bahan Sos Rasberi :

  • Gula
  • Rasberi
  • Lemon



Cara-cara Penyediaan Sri Kaya Labu :

  • Lenyekkan labu yang telah direbus dan campurkan krim, gula perang, telur kuning, serbuk pala, vanilla dan kacau di atas api sehingga pekat.
  • Setelah itu, tapis dan sejukkan terlebih dahulu.



Cara-cara Penyediaan Kulit Pai :

  • Ayak tepung bersama serbuk penaik.
  • Lubangkan di bahagian tengah dan campurkan ke semua bahan.
  • Gaul sehingga menjadi sebuku doh dan rehatkan sebentar.
  • Canaikan doh sehingga leper dan bakar ke dalam ketuhar selama 10-15 minit atau sehingga kulit pai masak dan keperangan.
  • Setelah itu, letakkan sri kaya labu ke atas kulit pai.
  • Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan.



Cara-cara Penyediaan Sos Rasberi :

  • Panaskan gula dan rasberi dan biarkan gula hancur dan tapiskan.
  • Perahkan sedikit lemon sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment