1 tin sardin (saya gunakan Sardin Adabi)
Sedikit tepung beras - untuk disalut pada ikan sardin sebelum digoreng
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sdk lada putih
Sedikit kicap
1 labu bawang besar - sebagai hiasan
Cara-cara membuatnya:
~ Asingkan ikan sardin dan kuahnya. Salut ikan sardin bersama tepung beras, dan goreng. Ketepikan
~ Tumbuh bawang merah, bawang putih dan lada putih, tumis bahan yang ditumbuk bersama kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
~ Masukkan kuah sardin tadi, dan kacau rata. Tambahkan sedikit air sebagai kuah, dan tambahkan kicap.
~ Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
~ Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat, kacau rata dan tutup api.
~ Susun ikan sardin yang telah digoreng tadi cantik2 dalam pinggan atau apa saja, dan tuang kuah kicap sardin tadi ke atas ikan.
~ Hidangkan!
No comments:
Post a Comment