Tuesday, December 13, 2011

Simfoni Udang Getak - Ezani


Bahan-bahan Mousse Udang dan Udang Getak :
  • Krim
  • Putih Telur
  • Garam
  • Kulit Limau Nipis
  • Isi Udang Ketak (dipotong kasar)
  • Cili Merah (dicincang halus)

Bahan-bahan Minyak Udang Getak :
  • Kulit dan Kepala Udang Getak
  • Minyak
  • Halia (dipotong kasar)
  • Kulit Limau Nipis
  • Bawang Kecil (dipotong kasar)

Bahan-bahan Celeriac Mentega :
  • Caleriac
  • Mentega
  • Air
  • Thyme

Bahan-bahan Jeruk Lobak Putih :
  • Lobak Putih (potong jejari halus)
  • Jus Limau Nipis
  • Gula
  • Garam

Bahan-bahan Udang Getak :
  • Isi Udang Getak
  • Minyak Udang Getak
  • Limau Nipis (disegment)

Cara-cara Penyediaan Mousse Udang dan Udang Getak :
  • Kisar sehingga halus kesemua bahan.
  • Gulungkan membentuk sosej dengan plastik, ikat hujungnya, didihkan selama 10 minit.
  • Apabila sudah masak, keluarkan dari plastik dan trim menjadi bentuk silinder.

Cara-cara Penyediaan Minyak Udang Getak :
  • Masak dengan perlahan sehingga minyak menyerap rasa bahan-bahan lain.

Cara-cara Penyediaan Celeriac Mentega :
  • Masakkan celeriac di dalam mentega yang banyak, thyme dan sedikit air hingga lembut.

Cara-cara Penyediaan Jeruk Lobak Putih :
  • Gaulkan sebati.


Cara-cara Penyediaan Udang Getak :
  • Masak udang getak di dalam minyak udang getak dangan api perlahan.
  • Letakkan segment limau nipis.

No comments:

Post a Comment