- Krim
- Putih Telur
- Garam
- Kulit Limau Nipis
- Isi Udang Ketak (dipotong kasar)
- Cili Merah (dicincang halus)
Bahan-bahan Minyak Udang Getak :
- Kulit dan Kepala Udang Getak
- Minyak
- Halia (dipotong kasar)
- Kulit Limau Nipis
- Bawang Kecil (dipotong kasar)
Bahan-bahan Celeriac Mentega :
- Caleriac
- Mentega
- Air
- Thyme
Bahan-bahan Jeruk Lobak Putih :
- Lobak Putih (potong jejari halus)
- Jus Limau Nipis
- Gula
- Garam
Bahan-bahan Udang Getak :
- Isi Udang Getak
- Minyak Udang Getak
- Limau Nipis (disegment)
Cara-cara Penyediaan Mousse Udang dan Udang Getak :
- Kisar sehingga halus kesemua bahan.
- Gulungkan membentuk sosej dengan plastik, ikat hujungnya, didihkan selama 10 minit.
- Apabila sudah masak, keluarkan dari plastik dan trim menjadi bentuk silinder.
Cara-cara Penyediaan Minyak Udang Getak :
- Masak dengan perlahan sehingga minyak menyerap rasa bahan-bahan lain.
Cara-cara Penyediaan Celeriac Mentega :
- Masakkan celeriac di dalam mentega yang banyak, thyme dan sedikit air hingga lembut.
Cara-cara Penyediaan Jeruk Lobak Putih :
- Gaulkan sebati.
Cara-cara Penyediaan Udang Getak :
- Masak udang getak di dalam minyak udang getak dangan api perlahan.
- Letakkan segment limau nipis.
No comments:
Post a Comment