Tuesday, December 13, 2011

Murtabak Udang India Ala Kelate - Deena


Bahan-bahan Kulit Murtabak :
  • 3 cawan Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Garam
  • 1 sudu besar Minyak Masak
  • 1 cawan Air Suam
  • ½ cawan Minyak Masak

Bahan-bahan Kari Udang :
  • Udang (dicincang halus)
  • Rempah 4 Sekawan
  • Bawang merah (dicincang halus)
  • Bawang Besar (dimayang)
  • Serbuk Kari Daging
  • Jintan Manis
  • Air Mawar
  • Garam dan Lada Sulah
  • Lada Merah (dihiris halus)
  • Telur (pukul dan tambahkan sedikit garam)

Cara-cara Penyediaan Kulit Murtabak :
  • Campurkan tepung gandum dengan garam dan 1 sudu besar minyak masak .Gaulkan.
  • Masukkan air dan uli tepung sehingga kenyal tetapi lembut.
  • Bulatkan doh kecil-kecil dan letak di dalam mengkuk ,kemudian titiskan ½ cawan minyak masak di atas doh-doh tadi. Biarkan doh rehat sebentar.

Cara-cara Penyediaan Kari Udang :
  • Tumis bawang merah dengan rempah 4 sekawan dan jintan hingga harum.
  • Masukkan bawang besar dan tumis sehingga bawang besar layu dan kekuningan.
  • Masukkan isi udang, serbuk kari, air mawar, garam dan lada sulah. Goreng sehingga masak dan ketepikan.
  • Untuk murtabak, ratakan doh tadi sehingga leper dan nipis.
  • Dengan menggunakan kuali tidak melekat, letakkan sedikit minyak dan tebarkan doh yang telah diratakan tadi di atas kuali.
  • Letakkan telur di atas doh tadi dan masukkan isi udang kari tadi dan dengan cepat lipat doh tadi menjadi segi empat tepat dan pastikan isi di dalam tidak terkeluar.
  • Goreng murtabak sehingga masak.
  • Hidangkan bersama sos yogurt asli yang dicampur sedikit lada merah dan daun kari.

No comments:

Post a Comment