- 3 cawan Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu besar Minyak Masak
- 1 cawan Air Suam
- ½ cawan Minyak Masak
Bahan-bahan Kari Udang :
- Udang (dicincang halus)
- Rempah 4 Sekawan
- Bawang merah (dicincang halus)
- Bawang Besar (dimayang)
- Serbuk Kari Daging
- Jintan Manis
- Air Mawar
- Garam dan Lada Sulah
- Lada Merah (dihiris halus)
- Telur (pukul dan tambahkan sedikit garam)
Cara-cara Penyediaan Kulit Murtabak :
- Campurkan tepung gandum dengan garam dan 1 sudu besar minyak masak .Gaulkan.
- Masukkan air dan uli tepung sehingga kenyal tetapi lembut.
- Bulatkan doh kecil-kecil dan letak di dalam mengkuk ,kemudian titiskan ½ cawan minyak masak di atas doh-doh tadi. Biarkan doh rehat sebentar.
Cara-cara Penyediaan Kari Udang :
- Tumis bawang merah dengan rempah 4 sekawan dan jintan hingga harum.
- Masukkan bawang besar dan tumis sehingga bawang besar layu dan kekuningan.
- Masukkan isi udang, serbuk kari, air mawar, garam dan lada sulah. Goreng sehingga masak dan ketepikan.
- Untuk murtabak, ratakan doh tadi sehingga leper dan nipis.
- Dengan menggunakan kuali tidak melekat, letakkan sedikit minyak dan tebarkan doh yang telah diratakan tadi di atas kuali.
- Letakkan telur di atas doh tadi dan masukkan isi udang kari tadi dan dengan cepat lipat doh tadi menjadi segi empat tepat dan pastikan isi di dalam tidak terkeluar.
- Goreng murtabak sehingga masak.
- Hidangkan bersama sos yogurt asli yang dicampur sedikit lada merah dan daun kari.
No comments:
Post a Comment