- 300g Tepung Gandum
- 180g Mentega Sejuk (dikiubkan)
- 2 sudu besar Gula
- 1 biji Telur
- 5 sudu besar Air Sejuk
Bahan-bahan Kastard :
- 500ml Krim
- 3 batang Kulit Kayu Manis
- Kulit dari Sebiji Lemon
- 2 sudu teh Esen Vanilla
- 3 biji Telur
- 2 biji Telur Kuning
- ¾ cawan Gula
Bahan-bahan Buah-buahan :
- Strawberi (dipotong)
- Kiwi (dipotong)
- Bluberi
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
Bahan-bahan Krim Lemon :
- 500ml Krim (putar hingga kembang)
- Sedikit Jus Lemon
- 5 sudu besar Gula Aising (ditapis)
Cara-cara Penyediaan Pastri :
- Kisarkan di dalam food processor sehingga menjadi serbuk (crumbs).
- Dengan motor processor dihidupkan, tambahkan telur dan tuangkan air perlahan-lahan sehingga campuran menjadi doh. Hentikan motor processor.
- Keluarkan doh, uli sedikit dan bungkus dengan plastic cling wrap, simpan di dalam peti sejuk 30 minit.
- Leperkan doh yang telah direhatkan tadi dengan menggunakan penggelek sehingga setebal 3mm dan tebar memuati tin tart.
- Pindahkan doh pastri ke dalam tin tart, kemaskan dan tekankan ke bucu-bucutin. Trim lebihan pastri. Cucuk pastri dengan garfu dan lapiskan pastri dengan kertas minyak. Tuangkan beras dan bakar dalam oven 200C selama 15–20 minit (blind bake). Selepas 15-20 minit, keluarkan kertas dan beras dan bakar lagi pastri selama 10 minit sehingga keperangan.
Cara-cara Penyediaan Kastard :
- Panaskan krim, renehkan 10 minit, tutup api dan biarkan perasa menyerap ke dalam krim.
- Pukulkan hingga sebati.
- Tumiskan adunan krim dan tuangkan ke dalam campuran telur.
- Tuangkan campuran kastard ke dalam kulit pastri, bakar dalam oven 180C selama 30-35 minit atau sehingga kastard masak.
- Bila masak, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum mengeluarkan tart dari tin dan memotong tart untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Buah-buahan :
- tambah gula dan air dimasak sehingga menjadi siap.
- Campurkan dengan buah-buahan.
Cara-cara Penyediaan Krim Lemon :
- Campurkan kesemua bahan di atas.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Felix, Ary Malik, Imelda, Ezani, Brian
No comments:
Post a Comment