- 20 hirisan Lidah Lembu
- 3 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
- ½ biji Bawang Besar (dimayang)
- 5 keping Cili Kering (direndam dan dipotong 1 inci)
- ½ cawan Kacang Gajus
- 2 sudu besar Sos Tiram
- Gula dan Garam
- Minyak
Cara-cara :
- Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan dan naik bau wangi.
- Masukkan cili kering dan kacang gajus dan biarkan sehingga separuh masak.
- Selepas itu, masukkan lidah dan sos tiram. Gaul sehingga rata.
- Apabila bahan0bahan tersebut sudah digaul rata, masukkan sedikit air dan masak hingga lidah menjadi empuk.
- Perasakan bersama garam dan lada.
Susunan Hidangan :
- Tuangkan lidah lembu dua cara di atas pinggan hidangan.
- Sedap dimakan bersama nasi.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment