Friday, December 30, 2011

Lidah Lembu Panggang Bersalut Telur Dengan Mee Sua dan Sup Perut Lembu - Chef Zubir


Bahan-bahan Lidah Lembu Panggang Bersalut Tepung :

  • 1kg Lidah Lembu
  • ½ batang Lobak Merah (dihiris)
  • 20gm Bawang Besar (dipotong dadu)
  • 50gm Bawang Putih
  • ½ batang Saderi (dihiris)
  • ¼ batang ‘Leek’ (dihiris)
  • 0.7gm Daun Limau Purut
  • ½ batang Serai
  • 1 sudu kecil Serbuk Cili
  • 1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
  • Secukup rasa Garam dan Lada
  • Air



Cara-cara Penyediaan Lidah Lembu Panggang Bersalut Tepung :

  • Basuh lidah lembu dengan air yang bersih dan rebuskan dengan lobak merah, bawang besar, bawang putih, lobak merah, saderi, 'leek', daun limau purut dan serai. Biarkan selama 2 hingga 3 jam.
  • Kemudian, angkat dan siatkan kulitnya. Alihkan ke dalam mangkuk dan biarkan sejuk.
  • Selepas itu, gaulkan dengan serbuk cili, serbuk ketumbar dan, garam dan lada sehingga rata.
  • Sesudah itu, celupkan ke dalam tepung dan telur, dan masakkan dengan api yang sederhana.

No comments:

Post a Comment