- 1kg Lidah Lembu
- ½ batang Lobak Merah (dihiris)
- 20gm Bawang Besar (dipotong dadu)
- 50gm Bawang Putih
- ½ batang Saderi (dihiris)
- ¼ batang ‘Leek’ (dihiris)
- 0.7gm Daun Limau Purut
- ½ batang Serai
- 1 sudu kecil Serbuk Cili
- 1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
- Secukup rasa Garam dan Lada
- Air
Cara-cara Penyediaan Lidah Lembu Panggang Bersalut Tepung :
- Basuh lidah lembu dengan air yang bersih dan rebuskan dengan lobak merah, bawang besar, bawang putih, lobak merah, saderi, 'leek', daun limau purut dan serai. Biarkan selama 2 hingga 3 jam.
- Kemudian, angkat dan siatkan kulitnya. Alihkan ke dalam mangkuk dan biarkan sejuk.
- Selepas itu, gaulkan dengan serbuk cili, serbuk ketumbar dan, garam dan lada sehingga rata.
- Sesudah itu, celupkan ke dalam tepung dan telur, dan masakkan dengan api yang sederhana.
No comments:
Post a Comment