- 15 biji Bawang Merah Kecil
- 5 biji Bawang Putih
- 1cm Halia
- 1 ½ sudu besar Taucu (ditumbuk halus)
- 1 sudu besar Kicap Hitam Pekat
- 3 sudu besar Gula
- 1 sudu kecil Garam
- 400gm Lidah Lembu (dipotong nipis memanjang)
- 2 cawan Air
- 2 sudu besar Minyak
Bahan-bahan Sambal Ulam Raja :
- Daun Raja (dicuci bersih)
- 2 tangkai Cili Merah (dipotong)
- ½ biji Jus Limau Nipis
- 2cm Belacan (dibakar)
- Garam
Cara-cara Penyediaan Ponteh Lidah Lembu dan Ulam Raja :
- Kisarkan bawang merah kecil, bawang putih dan hali bersama campuran air dan sedikit minyak.
- Kemudian, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau wangi. Selepas itu masukkan taucu dan kicap pekat.
- Gaul bahan sehingga rata dan masukkan lidah selama beberapa minit.
- Kemudian masukkan air dan renehkan sehingga kuah menjadi pekat.
- Perasakan bersama gula dan garam dan biarkan ia masak selama 5 minit.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sambal Ulam Raja :
- Tumbuk cili sehingga halus dan campurkan belacan bakar dan jus limau. Gaulkan atau tumbuk sehingga semua menjadi sebati.
- Perasakan bersama garam.
- Hidangkan bersama ulam raja.
Susunan Hidangan :
No comments:
Post a Comment