- 100gm Gamat (dipotong 1/2cm tebal)
- 100gm Sotong (dibersihkan dan dikelarkan)
- 1 biji Bawang Merah
- 1 batang Lobak Merah (dihiris bulat)
- 5 keping Cili Kering (dipotong)
- 1 ulas Bawang Putih
- 1/4 biji Cili Benggala Kuning (dipotong kecil)
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
- 2 sudu besar Minyak Masak
- 2cm Halia (dipotong halus)
- ¼ cawan Gajus
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama minyak dan masukkan halia. Tumis sehingga naik bau wangi dan keperangan, masukkan bawang putih.
- Tumiskan bahan-bahan tersebut dan masukkan bawang merah dan cili kering. Gaul bahan tersebut dan masukkan gamat dan sotong.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan Maggi Cukup Rasa.
- Apabila sotong sudah masak, masukkan cili benggala dan goreng sekejap.
- Ketepikan untuk dihidangkan
Susunan Hidangan :
- Susun Gamat dan Sotong Goreng Ala Kong Po di atas pinggan hidangan.
- Taburkan gajus di atasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment