Monday, December 5, 2011

Gamat dan Sotong Goreng Ala Kong Po - Amita


Bahan-bahan :
  • 100gm Gamat (dipotong 1/2cm tebal)
  • 100gm Sotong (dibersihkan dan dikelarkan)
  • 1 biji Bawang Merah
  • 1 batang Lobak Merah (dihiris bulat)
  • 5 keping Cili Kering (dipotong)
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 1/4 biji Cili Benggala Kuning (dipotong kecil)
  • 2 sudu besar Sos Tiram
  • 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
  • 2 sudu besar Minyak Masak
  • 2cm Halia (dipotong halus)
  • ¼ cawan Gajus

Cara-cara :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan masukkan halia. Tumis sehingga naik bau wangi dan keperangan, masukkan bawang putih.
  • Tumiskan bahan-bahan tersebut dan masukkan bawang merah dan cili kering. Gaul bahan tersebut dan masukkan gamat dan sotong.
  • Kemudian, masukkan sos tiram dan Maggi Cukup Rasa.
  • Apabila sotong sudah masak, masukkan cili benggala dan goreng sekejap.
  • Ketepikan untuk dihidangkan

Susunan Hidangan :
  • Susun Gamat dan Sotong Goreng Ala Kong Po di atas pinggan hidangan.
  • Taburkan gajus di atasnya.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment