- 4 keping Ikan Tangkal (dikisar)
- 250 ml Santan (dikisar)
- 4 biji Bawang Kecil (dikisar)
- 4 hiris Halia (dikisar)
- 1 sudu besar Lada Hitam (dikisar)
- 100ml Air Rebusan Ikan Tangkal (dikisar)
- 1 biji Jus limau Nipis (dikisar)
- 1 sudu kecil Gula
- Garam
- Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan Mee :
- Mee Laksam
- 250g Tepung Beras
- 100ml Air (tambah atau kurangkan jika perlu)
Bahan-bahan Sambal Cili :
- 2 biji Cili Merah
- 1 biji Jus Limau
- Garam
- Gula
Bahan-bahan Hiasan :
- Bunga Kantan
- Daun Kesum
- Timun
- Bawang Kuning
- * semua bahan untuk hiasan dimayang halus
Cara-cara Penyediaan Kuah Laksam :
- Didihkan air didalam peeriuk dan rebuskan ikan tongkol selama 2 minit sehingga masak.
- Kemudian, kisarkan semua bahan kisaran iaitu ikan tongkol yang dimasak dan diasingkan daripada tulangnya, santan, bawang kecil, halia, lada hitam, stok ikan tongkol dan jus limau nipis.
- Panaskan kuali dan masak bahan kisaran tadi selama 15 minit.
- Tambahkan air jika perlu dan perasakan ia bersama garam, Maggi Cukup Rasa dan gula.
Cara-cara Penyediaan Mee :
- Campurkan mee laksam, tepung beras dan air supaya menjadi seperti campuran adunan penkek.
- Kemudian, masak adunan tadi di atas kuali dengan membuat lapisan yang nipis.
- Setelah masak, gulung mi tadi dan potongkan ia kepada ukuran satu inci.
Caraa-cara Penyediaan Sambal Cili :
- Tumbuk kesemua bahan dengan lesung batu sehingga hancur.
Susunan Hidangan :
- Susun mee laksam kedalam mangkuk hidangan dan tuangkan kuah di atasnya.
- Hidangkan ia bersama ulam yang dimayang halus seperti bunga kantan, daun kesum, timun dan bawang kuning.
- Tuangkan sambal didalam mangkuk hiasan kecil atau didalam mangkuk laksam mengikut citarasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment