- 2 cawan Yogurt
- 1 dada Ayam (potong penjang)
- 1 sudu kecil Kari Daging
- ½ sudu kecil Biji Halba
- ½ sudu kecil Jintan Manis
- 2 biji Buah Pelaga (dipecahkan)
- 2 ulas Bawang Putih (potong kasar)
- ½ biji Bawang Besar (potong kasar)
- ½ inci Halia (potong kasar)
- ½ biji Cili Hijau (potong kasar)
- 3 sudu besar Krim
Bahan-bahan Rendidih Buah Pear Ala Gulab Jamun :
- 1 cawan Air
- ½ Buah Pear (di buang kulit)
- 3 sudu besar Gula
- 2 biji Buah Pelaga
- 1 sudu kecil Air Mawar
- 1 Bunga Lawang
- 1 batang Kayu Manis
Cara-cara Penyediaan Ayam Badam :
- Perapkan ayam dengan, 1 cawan yogurt, kari daging, biji halba, jintan manis, buah pelaga, bawang putih, bawang besar dan halia selama 15 minit.
- Bakarkan di dalam over selama 10 minit.
- Bahan perapan di tumis dengan bawang putih, besar dan badam.
- Selepas ditumis, masukkan ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
- Tuangkan semula ke dalam pan dan tumis dan masukkan ayam.
- Tuangkan krim dan ubah suai rasa dan hidang.
Cara-cara Penyediaan Rendidih Buah Pear Ala Gulab Jamun :
- Campurkan kesemua bahan di atas dalam pot dan didihkan sehingga menjadi sira dan buah pear menjadi lembut.
No comments:
Post a Comment