- 110gm Tepung Gandum
- Garam
- 1 sudu besar Minyak Neuvida
- 1 biji Telur
Bahan-bahan Sayuran dan Ayam :
- 3 hirisan Ayam Bahagian Dada
- 4 biji Tomato Ceri
- Garam dan Lada Hitam
- ¼ batang Fennel (dihiris)
- Lada Benggala Hijau
Bahan-bahan Labu :
- ¼ biji Labu
- Garam
- Air
Bahan-bahan Sos :
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- ¼ sudu teh Jintan Putih (ditumbuk)
- ¼ sudu teh Jintan Manis (ditumbuk)
- 1 sudu besar Stok dan Air
- 1 sudu besar Mentega
- Garam dan Lada Hitam
Bahan-bahan Krim Masam :
- ½ biji Jus Lemon
- 1 cawan Krim
- Garam
- Herba Segar (dipotong halus)
Cara-cara Penyediaan Pasta :
- Masukkan tepung gandum, sedikit garam, 1 sudu besar minyak neuvida dan 1 biji telur ke dalam processor sehingga ia terbentuk seperti bebola.
- Keluarkan dan biar rehat seketika dalam lapisan plastik selama 10-15 minit. Potong mengikut citarasa sendiri setelah uli/menggunakan pasta-maker.
- Masakkan dalam air yang telah panas mendidih selama 1-2 minit sahaja dan keluarkan.
Cara-cara Penyediaan Sayuran dan Ayam :
- Taburkan garam dan lada hitam kisar di atas lada benggala hijau, fennel ayam dan tomato ceri (di atas kuali memanggang).
- Biarkan sedikit layur dan keperangan (sayuran) san biar ayam masak letak tepi.
Cara-cara Penyediaan Labu :
- Masakkan labu yang telah dihiris dalam air panas bersama sedikit garam.
- Bila lembut dan empuk, keluarkan dan toskan.
- Letak tepi.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, kemudian masukkan bawang putih, jintan manis dan jintan putih hingga naik bau.
- Masukkan stok dan air.
- Kemudian tutup api, masuk mentega hingga cair dan tambahkan perisa garam dan lada hitam mengikut citarasa sendiri.
Cara-cara Penyediaan Krim Masam :
- Perahkan ½ jus lemon ke dalam 1 cawan krim dan gaulkan hingga rata dan mula pekat.
- Boleh ditambah perisa garam sedikit dan herba segar (untuk warna dan rasa).
Susunan Hidangan :
- Gaulkan pasta, sayuran, ayam dan labu dan susunkan di atas pinggan.
- Kemudian letakkn 2 sudu besar krim masam di atas labu tersebut.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment