- Gamat (dihiris)
- ½ biji Lada Benggala Merah(dihiris)
- ½ biji Lada Benggala Kuning (dihiris)
- ½ biji Lada Benggala Hijau(dihiris)
- ½ biji Lobak (dihiris)
- ½ inci Halia (dihiris)
- 8 tangkai Kacang Edamame(dihiris)
- 2 batang Jagung Muda (dipotong 4)
- 2 ulas Bawang Putih
- ½ sudu kecil Serbuk Rempah Lima
- 1 sudu besar Kicap Cair
- 1 sudu kecil Minyak Bijan
- 2 sudu besar Ai
Cara-cara :
- Panaskan periuk bersama air dan rebus gamat dalam air halia untuk menghilangkan bau.
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.
- Kemudian, masukkan lobak, lada benggala merah, lada benggala kuning, lada benggala hijau, kacang edamame dan jagung muda.
- Gaul sehingga rata dan masukkan air, gamat, kicap cair, serbuk rempah lima dan minyak bijan.
- Tumiskan semua bahan-bahan sehingga masak dan gaul sehingga rata.
Susunan Hidangan :
- Susun gamat tumis sayur di atas pinggan hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment