Monday, December 5, 2011

Gamat Tumis Sayur - Azlina


Bahan-bahan :
  • Gamat (dihiris)
  • ½ biji Lada Benggala Merah(dihiris)
  • ½ biji Lada Benggala Kuning (dihiris)
  • ½ biji Lada Benggala Hijau(dihiris)
  • ½ biji Lobak (dihiris)
  • ½ inci Halia (dihiris)
  • 8 tangkai Kacang Edamame(dihiris)
  • 2 batang Jagung Muda (dipotong 4)
  • 2 ulas Bawang Putih
  • ½ sudu kecil Serbuk Rempah Lima
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • 1 sudu kecil Minyak Bijan
  • 2 sudu besar Ai

Cara-cara :
  • Panaskan periuk bersama air dan rebus gamat dalam air halia untuk menghilangkan bau.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.
  • Kemudian, masukkan lobak, lada benggala merah, lada benggala kuning, lada benggala hijau, kacang edamame dan jagung muda.
  • Gaul sehingga rata dan masukkan air, gamat, kicap cair, serbuk rempah lima dan minyak bijan.
  • Tumiskan semua bahan-bahan sehingga masak dan gaul sehingga rata.

Susunan Hidangan :
  • Susun gamat tumis sayur di atas pinggan hidangan.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment