Tuesday, December 20, 2011

Lidah Kenangan Pertama - Deena


Bahan-bahan Lidah Masak Merah :

  • Lidah (sudah direbus lembut)
  • 2 sudu besar Sos Cili
  • 3 sudu besar Sos Tomato
  • 4 ulas Bawang Merah (dimayang)
  • ½ inci Halia (dihiris halus)
  • 1 biji Cili merah (dihiris halus)
  • 1 biji Bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu besar Serbuk Kari
  • 2 ulas Bawang Putih



Bahan-bahan Pulut Santan :

  • Beras Pulut
  • Santan
  • Air
  • Garam



Cara-cara Penyediaan Lidah Masak Merah :

  • Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau wangi.
  • Masukkan halia dan sos cili diikuti sos tomato dan gaul sehingga sos garing.
  • Selepas itu, masukkan ½ cawan air dan lidah dan biarkan mereneh.
  • Akhir seklai, masukkan bawang besar, cili merah dan juga serbuk kari. Gaul sehingga sebati dan biarkannya masak sehingga bawang besar menjadi lembut.
  • Ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan Pulut Santan :

  • Tanak beras pulut dengan air.
  • Bila pulut sudah masak, gaulkan dengan santan dan garam.
  • Ketepikan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment