- Lidah (sudah direbus lembut)
- 2 sudu besar Sos Cili
- 3 sudu besar Sos Tomato
- 4 ulas Bawang Merah (dimayang)
- ½ inci Halia (dihiris halus)
- 1 biji Cili merah (dihiris halus)
- 1 biji Bawang besar (dimayang)
- 1 sudu besar Serbuk Kari
- 2 ulas Bawang Putih
Bahan-bahan Pulut Santan :
- Beras Pulut
- Santan
- Air
- Garam
Cara-cara Penyediaan Lidah Masak Merah :
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau wangi.
- Masukkan halia dan sos cili diikuti sos tomato dan gaul sehingga sos garing.
- Selepas itu, masukkan ½ cawan air dan lidah dan biarkan mereneh.
- Akhir seklai, masukkan bawang besar, cili merah dan juga serbuk kari. Gaul sehingga sebati dan biarkannya masak sehingga bawang besar menjadi lembut.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Pulut Santan :
- Tanak beras pulut dengan air.
- Bila pulut sudah masak, gaulkan dengan santan dan garam.
- Ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment