- Bawang Merah (dikisar)
- Bawang Putih (dikisar)
- Halia (dikisar)
- Kunyit (dikisar)
- Cili Kering (dikisar)
- Bawang Merah (dihiris)
- Bawang Putih (dihiris)
- Halia (dihiris)
- Ikan Tenggiri
- Daun Kesum
- Bunga Kantan
- Air Asam Jawa
- Air
- Gula
- Garam
- Kiub Ikan Bilis
- Minyak
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan bahan kisar dan perlahankan api. Biarkan bahan mereneh.
- Selepas itu, masukkan air asam jawa dan air.
- Biarkan ia mendidih dan masukkan bunga kantan dan daun kesum.
- Perasakan ia bersama garam dan gula.
- Masukkan pula ikan dan masak sehingga ikan masak.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Tuangkan asam pedas tenggiri kedalam mangkuk hidangan.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment