- ¼ biji Labu (dipotong dadu, direbus dan dijadikan puri)
- ½ biji Telur (dipukul)
- 125gm Mentega
- 8 helai Daun Sege
- 1 biji Jus Lemon
- Garam
- Tepung
Bahan-bahan Sos Mentega Perang :
- 125gm Mentega
- 8 helai Daun Sege
- 1 biji Jus Lemon
- Garam
Bahan-bahan Salad Labu :
- 3 biji Labu (dipotong segi empat)
- 2 sudu Jintan Manis
- 4 ulas Bawang Putih (dipanggang dalam ketuhar 20 minit)
- 4 biji Bawang Kecil (dimayang halus)
- 2 sudu kecil Cuka
- 2 sudu besar Jus Lemon
- 1 biji ‘Witlof’ (dipotong dua)
- Keju ‘Feta’
- Minyak
- Garam
- Lada Hitam
Cara-cara Penyediaan 'Gnocchi' :
- Gaulkan telur, garam dan tepung secukupnya sehingga boleh dibentuk menjadi doh yang tidak melekit.
- Ambil sebahagian doh bentukkan menjadi jejari panjang berdiameter 1 inci dan potong kepada bentuk ‘gnocchi berukuran 1 inci panjang.
- Didihkan air dan campurkan sedikit garam untuk memasak ‘gnocchi.
- Apabila masak, toskan ia dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos Mentega Perang :
- Cairkan mentega didalam kuali panas dan masak mentega sehingga keperangan.
- Campurkan sedikit jus lemon dan tambah garam secukupnya.
- Masukkan ‘gnocchi yang telah dimasak ke dalam sos mentega perang dan gaulkan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Salad Labu :
- Gaulkan labu, jintan manis, bawang putih, bawang kecil, cuka dan jus lemon sehingga sebati.
- Kemudian, bakar dalam ketuhar pada suhu 220C selama 20 minit.
- Sementara itu, gaulkan ‘witlof’ dengan minyak, garam dan lada hitam.
- Kemudian, panggangkan/bakarkan sehingga ‘caramalized’.
- Keluarkan labu dari ketuhar dan campurkan bersama adunan ‘witlof’ dan taburkan keju ‘feta’ yang dipecahkan di atasnya.
No comments:
Post a Comment