Bahan-bahan Untuk Wadeh300g kacang dhal
1/2 labu bawang besar
1 cmb jintan putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada merah (saya guna cili hijau)
1/2 cmt garam
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam
Cara-cara Membuat Wadeh
1/2 labu bawang besar
1 cmb jintan putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada merah (saya guna cili hijau)
1/2 cmt garam
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam
Cara-cara Membuat Wadeh
- Kacang dhal direndam dengan air yang banyak untuk semalaman.
- Tuskan kacang dhal dan biarkan ia kering sebentar.
- Kisar kacang dhal menggunakan pengisar bijirin sehingga hancur tetapi asingkan 3/4 tanpa dikisar atau dikisar kasar.
- Bawang besar didadu kasar, lada merah dihiris nipis dan daun kari dileraikan dari tangkainya.
- Jintan direndam dalam air sebentar dan dituskan. Kisar kasar menggunakan pengisar bijirin.
- Campurkan semua bahan sehingga sebati. Anda akan mendapat adunan wadeh yang lembik tetapi masih boleh dibentuk.
- Gunakan sekeping plastik untuk memudahkan proses membentuk. Basahkan tangan dan plastik dengan air bersih.
- Ambil sedikit adunan bulatkan dan leperkan diatas plastik setebal 1 cm.
- Gorengkan dalam minyak yang panas sehingga garing keemasan.
No comments:
Post a Comment