Thursday, December 15, 2011

Kuih Vadei


Bahan-bahan Untuk Wadeh300g kacang dhal
1/2 labu bawang besar
1 cmb jintan putih
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada merah (saya guna cili hijau)
1/2 cmt garam
Minyak masak untuk menggoreng tenggelam

Cara-cara Membuat Wadeh
  1. Kacang dhal direndam dengan air yang banyak untuk semalaman.
  2. Tuskan kacang dhal dan biarkan ia kering sebentar.
  3. Kisar kacang dhal menggunakan pengisar bijirin sehingga hancur tetapi asingkan 3/4 tanpa dikisar atau dikisar kasar.
  4. Bawang besar didadu kasar, lada merah dihiris nipis dan daun kari dileraikan dari tangkainya.
  5. Jintan direndam dalam air sebentar dan dituskan. Kisar kasar menggunakan pengisar bijirin.
  6. Campurkan semua bahan sehingga sebati. Anda akan mendapat adunan wadeh yang lembik tetapi masih boleh dibentuk.
  7. Gunakan sekeping plastik untuk memudahkan proses membentuk. Basahkan tangan dan plastik dengan air bersih.
  8. Ambil sedikit adunan bulatkan dan leperkan diatas plastik setebal 1 cm.
  9. Gorengkan dalam minyak yang panas sehingga garing keemasan.

No comments:

Post a Comment