- 2 cawan Susu
- ½ biji Bawang Merah Besar
- 2 biji Bunga Cengkih
- 1 keping Daun Bay Leaf
- 1 sudu besar Mentega
- 1 sudu besar Tepung
Bahan-bahan Thermidor Ketak :
- 2 ekor Udang ketak (dibuang bahagian kulit yang lembut supaya dagingnya terdedah)
- 4 sudu Keju Parmesan (diparut)
- Sos Béchamel
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Kentang Lenyek Parmesan :
- 1 biji Kentang (dibuang kuib dan dipotong kuib besar)
- 2 sudu besar Keju Parmesan
- 3 sudu besar Krim
- Mentega
- Garam dan Lada
- Sos Béchamel
Bahan-bahan Salad Fennel :
- ½ biji Fennel (dihiris halus)
- Jus Limau
- Garam dan Lada
- ½ cawan Minyak Zaitun
Cara-cara Penyediaan Sos Bechamel :
- Renehkan bunga cengkih dan bay leaf dengan susu selama 10 minit. Tapiskan.
- Dalam kuali kecil, campurkan mentega dan tepung dan panaskan sambil kacau hingga tepung sebati dengan mentega untuk membentuk roux.
- Secara perlahan curahkan susu yang telah ditapis ke dalam roux, sambil mengacau sos ini. Kacau dan curahkan susu sehingga sos cukup cair.
Cara-cara Penyediaan Thermidor Ketak :
- Taburkan keju parmesan, garam dan lada ke atas udang ketak hingga semua tempat terbuka.
- Curahkan sos béchamel ke atas udang ketak.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 250C selama 5 minit ataupun hingga keju cair dan mula bertukar warna jadi perang. Ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Kentang Lenyek Parmesan :
- Renehkan kentang hingga amat lembut.
- Dalam mangkuk besi, masukkan keju parmesan, kentang, krim dan lenyekkan kesemua bahan.
- Gubah rasa dan tekstur dengan mentega, sos béchamel , garam dan lada. Ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Salad Fennel :
- Kisarkan fennel, jus limau dan minyak zaitun dalam blender hingga sebati.
- Gubah rasa dengan garam dan lada.
No comments:
Post a Comment