- 1 ekor Ayam ( dipotong 8/10)
- 1 cawan Air Asam Jawa
- 2 sudu besar Sos Tomato
- 2 sudu besar Sos Cili
- 1 ½ sudu besar Gula
- Secukup rasa Garam
- Secukup rasa Lada Sulah/Lada Hitam
- ½ bungkus/1 tin Kacang Pis
- ½ cawan Kismis
Bahan-bahan Kisar :
- 2 labu Bahan Kisar
- 3 ulas Bawang putih
- 1 ½ inci Halia
- 15 tangkai Cili Merah Segar
- 2 sudu besar Serbuk Cili
- 1 inci Belacan
Bahan-bahan Perapan :
- 1 sudu teh Serbuk Kunyit
- Secukup rasa Garam
- 1 sudu teh Serbuk Ketumbar
Bahan-bahan Campuran Rempah :
- 1 sudu teh Lada Sulah/Lada Hijau
- 2 sudu besar Serbuk Ketumbar
- 2 sudu besar Serbuk Jintan Putih
Cara-cara :
- Perapkan ayam bersama ketiga-tiga bahan perapan (kunyit/garam/serbuk ketumbar). Biarkan selama 5-10 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga ¾ kadar masakan. Angkat dan asingkan.
- Asingkan minyak berlebihan dan tanggalkan sebanyak ¼ cawan minyak di dalam kuali untuk menumis.
- Apabila api panas, masukkan bahan kisar sehingga wanggi dan naik bau.
- Kemudian, masuk pula bahan campuran rempah hingga masak dan wangi.
- Masuk semula ayam yang telah digoreng bersama dengan air asam jawa.
- Setelah hampir masak, masukkan kacang pis, kismis dan sos cili dan sos tomato.
- Akhir sekali, tambahkan perisa gula, garam, lada sulah atau lada hitam mengikut citarasa
Kumpulan Merah: Zamir (Ketua), Ary Malik, Brian, Ezani, Shahriah
No comments:
Post a Comment