Tuesday, December 20, 2011

Ayam Masak Merah - Kumpulan Merah


Bahan-bahan :
  • 1 ekor Ayam ( dipotong 8/10)
  • 1 cawan Air Asam Jawa
  • 2 sudu besar Sos Tomato
  • 2 sudu besar Sos Cili
  • 1 ½ sudu besar Gula
  • Secukup rasa Garam
  • Secukup rasa Lada Sulah/Lada Hitam
  • ½ bungkus/1 tin Kacang Pis
  • ½ cawan Kismis

Bahan-bahan Kisar :
  • 2 labu Bahan Kisar
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1 ½ inci Halia
  • 15 tangkai Cili Merah Segar
  • 2 sudu besar Serbuk Cili
  • 1 inci Belacan


Bahan-bahan Perapan :

  • 1 sudu teh Serbuk Kunyit
  • Secukup rasa Garam
  • 1 sudu teh Serbuk Ketumbar

Bahan-bahan Campuran Rempah :

  • 1 sudu teh Lada Sulah/Lada Hijau
  • 2 sudu besar Serbuk Ketumbar
  • 2 sudu besar Serbuk Jintan Putih

Cara-cara :

  • Perapkan ayam bersama ketiga-tiga bahan perapan (kunyit/garam/serbuk ketumbar). Biarkan selama 5-10 minit.
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga ¾ kadar masakan. Angkat dan asingkan.
  • Asingkan minyak berlebihan dan tanggalkan sebanyak ¼ cawan minyak di dalam kuali untuk menumis.
  • Apabila api panas, masukkan bahan kisar sehingga wanggi dan naik bau.
  • Kemudian, masuk pula bahan campuran rempah hingga masak dan wangi.
  • Masuk semula ayam yang telah digoreng bersama dengan air asam jawa.
  • Setelah hampir masak, masukkan kacang pis, kismis dan sos cili dan sos tomato.
  • Akhir sekali, tambahkan perisa gula, garam, lada sulah atau lada hitam mengikut citarasa

Kumpulan Merah: Zamir (Ketua), Ary Malik, Brian, Ezani, Shahriah

No comments:

Post a Comment