- Lidah Lembu (dihiris nipis)
- ½ batang Lobak Merah (dicincang)
- 1 batang Saderi (dicincang)
- 2 biji Bawang (dicincang)
- 4 biji Cendawan Butang (dihiris)
- 100gm Daging Lembu (dicincang)
- 250ml Stok Ayam
- Daun ‘Thyme’
- Garam dan Lada Hitam
Bahan-bahan Kentang Lenyek :
- 1 biji Kentang (direbus)
- 1 batang Saderi (direbus)
- Garam dan Lada
- Air
Bahan-bahan Fennel :
- 2 batang Fennel (dipotong dua)
- Stok Ayam
Cara-cara Penyediaan Lidah Lembu :
- Tumiskan bawang, lobak merah dan saderi sehingga perang keemasan.
- Kemudian, masukkan cendawan dan masak sehingga layu dan jusnya keluar.
- Tambahkan daging lembu diikuti stok ayam dan biarkannya mereneh.
- Kemudian, masukkan lidah lembu dan perasakan bersama daun ‘thyme’, garam dan lada hitam.
- Biarkan mereneh sehingga lidah lembu menyerap stok renehan.
Cara-cara Penyediaan Kentang Lenyek :
- Rebuskan kentang dan saderi sehingga kentang empuk dan toskan.
- Kemdudian, lenyekkan bahan tersebut sehingga lembut dan halus.
- Perasakan bersama garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Fennel :
- Rebuskan fennel bersama stok ayam untuk beberapa minit dan toskan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment