- 4 biji Bawang Merah Kecil (dikisar halus)
- 4 ulas Bawang Putih (dikisar halus)
- 1 biji Cili Padi Hijau (dikisar halus)
- 3cm Kunyit Hidup (dikisar halus)
- 1 Keping Asam
- 1 batang Serai (dititik)
- 2 helai Daun Limau Parut
- 3 ketul Ikan Tenggiri
- Garam
- Gula
- Lada Sulah
- Santan
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau wangi.
- Kemudian masukkan serai dan secawan air bersama 1 keping asam.
- Kacau hingga naik bau kemudian masukkan pula ikan tenggiri.
- Selepas beberapa minit keluarkan asam keping dan masukkan santan.
- Apabila sudah hampir pekat masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Masukkan gulai lemak kedalam mangkuk hidangan dan sedia untuk dihidangkan.
- Gulai lemak cili padi ini sesuai dimakan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment