- 20 ekor Kupang Hijau
- 1 labu Bawang Putih (dicincang)
- 1 batang Serai (dititik)
- 3 sudu besar Sos Tiram
- 500ml Air
- Minyak (untuk menumis)
- Garam
- 20 biji Lada Hitam Sarawak (ditumbuk kasar)
- 2 biji Limau Kasturi (dibelah dua)
Cara-cara :
- Kupang direndam dengan limau kasturi dan sedikit air. Gaul sehingga sebati untuk menghilangkan bau hanyir.
- Panaskan minyak hingga panas dan tumis bawang putih dan serai hingga kuning.
- Kemudian masukkan kupang dan sos tiram yang sudah dicairkan. Gaul hingga sebati.
- Masukkan lada hitam dan tambahkan air dan tutup kuali sehingga kupang betul-betul masak. Tambahkan perasa secukup rasa.
- Sedia untuk dihidangkan dengan ulam.
No comments:
Post a Comment