- 1 ekor Belut
- 1 sudu kecil Kicap Manis
- ½ sudu kecil Garam
- ½ sudu Serbuk Lada Hitam
- 1 biji Telur (dipukul)
- 50gm Tepung Gandum
- ½ cawan Minyak
- 2 sudu besar ‘Mayonnaise’
Bahan-bahan Sup Lobak :
- ½ batang Lobak Putih (dipotong menjadi dadu sederhana)
- ½ batang Lobak Merah
- ¼ cawan Ikan Bilis
- 3 cawan Air
- 3cm panjang Halia (dihiris)
- 4 biji Bawang Putih (diketuk)
- 1 sudu besar Minyak
- Secukup Rasa Garam
Cara-cara Penyediaan Tempura Belut :
- Perapkan belut yang dipotong dengan kicap manis, garam, serbuk lada hitam.
- Celup belut di dalam tepung, diikuti dengan telur dan kembali kepada tepung.
- Panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan belut dan masak sehingga ranggup dan kekuningan.
- Masukkan ‘mayonnaise’ ke dalam ‘piping’ beg dan paipkan jaluran ‘mayonnaise’ di atas tempura.
Cara-cara Penyediaan Sup Lobak :
- Rebuskan lobak putih, lobak merah, ikan bilis, air, halia dan bawang putih sehingga semua rasa daripada bahan-bahan terserap dalam sup dan lobak menjadi lembut. Perasakan ia dengan garam mengikut citarasa sendiri.
- Sementara itu, gorengkan hirisan halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
- Letakkan halia dan bawang putih di atas sup.
No comments:
Post a Comment