- 150gm Lidah lembu (direbus)
- Secukup rasa Garam
- Serbuk Kari
Bahan-bahan Hollandaise Berempah :
- 3 biji Buah Pelaga
- 1 biji Bunga Lawang
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 3 biji Bunga Cengkih
- ½ cawan Cuka
- 2 biji Telur Kuning
- 1 cawan Mentega (cair)
Bahan-bahan Kentang dan Ubi Goreng :
- 1 biji Kentang (dihiris nipis)
- 1 biji Ubi keledek (dipotong nipis)
- Minyak
Cara-cara Penyediaan Carpaccio Lidah Lembu :
- Perasakan lidah lembu dengan garam dan salutkan dengan serbuk kari.
- Panaskan kuali, dan panggangkan lidah lembu dengan api yang panas menjadikan serbuk kari keperangan dan mengeluarkan bau yangs sedap.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Hollandaise Berempah :
- Renehkan cuka dengan buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih selama 5 minit. Ketepikan untuk sementara supaya rempah sebati dengan cuka.
- Kemudian, masakkan cuka tersebut bersama kuning telur dan mentega untuk membuat sos hollandaise.
Cara-cara Penyediaan Kentang dan Ubi Goreng :
- Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan kentang dan ubi sehingga ranggup.
Susunan Hidangan :
- Hiriskan lidah lembu dan susunkan di atas pinggan hidangan.
- Tuangkan sos Hollandaise di atas carpaccio.
- Kemudian, susun kentang dan ubi goreng di atas carpaccio.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment