- Santan (campur jadikan tairu)
- Limau Nipis (campur jadikan tairu)
- Dada Ayam
- Halia (ditumbuk lumat)
- Bawang Putih (ditumbuk lumat)
- Serbuk Cili Kering
- Lada Hitam dan Lada Sulah
- Garam dan Gula
- Air Mawar
Bahan-bahan Nasi Kari :
- Beras
- Bawang Kuning
- Halia (dihiris)
- Bawang Putih (dihiris)
- Air Mawar
- Kayu Manis (ditumis)
- Bunga Lawang (ditumis)
- Biji Pelaga (ditumis)
- Air
- Minyak
- Garam
- Serbuk Kari
Bahan-bahan Cutney Tomato :
- Halia (dipotong dadu)
- Bawang Kuning (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- Tomato (dipotong dadu)
- Zucchini (dipotong dadu)
- Gula
- Jus Limau Nipis
- Cili Kecil (dipotong kecil)
Cara-cara Penyediaan Ayam Tairu :
- Campurkan kesemua bahan dan perap.
- Panaskan kuali dan panggang ayam kekeringan.
- Masukkan ayam di dalam oven panggang sehingga masak dan keperangan.
- Angkat dan hidangkan.
Cara-cara Penyediaan Nasi Kari :
- Tumiskan bahan hiris dan rempah tumis.
- Masukkan air dan didihkan.
- Masukkan beras dan masukkan air mawar.
- Tanak sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Cutney Tomato :
- Tumiskan bahan yang dipotong dadu.
- Masukkan tomato dan zucchini.
- Perahkan limau nipis.
- Gula dan sedikit garam.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment