- 1 biji Limau Nipis
- 1 cawan Beras
- 1 cawan Krim
- ½ cawan Air Mawar
- ½ biji Bawang Besar (dimayang)
- 2cm Halia (dimayang halus)
- 2 ulas Bawang Putih (dimayang)
- Daun Pandan
- Sedikit Minyak
- ½ cawan Air
- 1 Kulit Kayu Manis
- 1 Bunga Lawang
- 2 biji Buah Pelaga
- 4 biji Bunga Cengkih
- 1 sudu teh Rempah Kari
Cara-cara :
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelage sehingga naik bau.
- Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan rempah kari.
- Masukkan cream dan air dan tunggu sahaja. Ia menggelegak dan masak sedikit garam.
- Masukkan air mawar dan beras dan masak nasi sampai masak.
- Untuk memasak raita bawang, mayang bawang besar dan celur sehingga masak dan sejukkan sebentar.
- Pukul krim sehingga kembang dan perah sedikit limau nipis, garam dan sedikit serbuk kari dan mayang daun kari dan gaulkan semua adunan sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment