- 1 ekor Belut (dibuang tulangnya)
- 3 keping Roti Lama (dikisar)
- 2 biji Telur (dipukul)
- 100gm Tepung
- Minyak
- 3 cm Halia (dihiris)
- 1 biji Bawang Besar (dicincang)
- 2 biji Tomato Besar (dikuib)
- 250gm Anggur(dipoting kecil)
- 150ml Cuka Apple
- 100ml Stok Ayam
- ½ biji Lada Benggala Merah (dipotong kecil)
- ½ biji Lada Benggala Kuning (dipotong kecil)
- 4 batang Jagung Kecil (dipotong dua)
- Hiasan:
- ½ cawan Anggur
- 3 biji‘Patty Pan Squash’ (direbus)
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan belut yang disaluti tepung, telur dan serbuk roti sehingga garing.
- Tumiskan bawang besar sehingga kekuningan dam masukkan halia dan tumis sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan tomato dan anggur dan gorengkan seketika.
- Selepas itu, tambahkan cuka dan stok ayam dan biarkan mereneh
- Selepas siap direneh, kisarkan renehan tadi dan masukkan kesemua bahan kisaran ke dalam periuk.
- Gaul supaya tidak hangus dan masukkan lada benggala, jagung kecil dan biarkan mereneh sehingga masak.
- Perasakan bersama garam dan lada secukup rasa.
- Ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment