Saturday, December 31, 2011

Belut Semanis Anggur Semasam Cuka - Brian


Bahan-bahan :
  • 1 ekor Belut (dibuang tulangnya)
  • 3 keping Roti Lama (dikisar)
  • 2 biji Telur (dipukul)
  • 100gm Tepung
  • Minyak
  • 3 cm Halia (dihiris)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 2 biji Tomato Besar (dikuib)
  • 250gm Anggur(dipoting kecil)
  • 150ml Cuka Apple
  • 100ml Stok Ayam
  • ½ biji Lada Benggala Merah (dipotong kecil)
  • ½ biji Lada Benggala Kuning (dipotong kecil)
  • 4 batang Jagung Kecil (dipotong dua)
  • Hiasan:
  • ½ cawan Anggur
  • 3 biji‘Patty Pan Squash’ (direbus)

Cara-cara :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan belut yang disaluti tepung, telur dan serbuk roti sehingga garing.
  • Tumiskan bawang besar sehingga kekuningan dam masukkan halia dan tumis sehingga naik bau wangi.
  • Kemudian, masukkan tomato dan anggur dan gorengkan seketika.
  • Selepas itu, tambahkan cuka dan stok ayam dan biarkan mereneh
  • Selepas siap direneh, kisarkan renehan tadi dan masukkan kesemua bahan kisaran ke dalam periuk.
  • Gaul supaya tidak hangus dan masukkan lada benggala, jagung kecil dan biarkan mereneh sehingga masak.
  • Perasakan bersama garam dan lada secukup rasa.
  • Ketepikan untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment