1 biji labu
Bahan-bahan Udang Kari :
- 6 ekor Udang Sederhana Besar
- 11gm Serbuk Kari
- 1 biji Bawang Kuning
- 3 ulas Bawang Putih
- 2 biji Telur
- Garam dan Lada Sulah
- Mentega
Bahan-bahan Kulit Tepung :
- 100gm Tepung
- 1 biji Telur
- 6 sudu besar Minyak
- Garam
Cara-cara Penyediaan Labu :
- Buangkan kulit labu kemudian potong kuib dari rebus hingga lembut.
- Labu yang telah direbus tadi itu ditapiskan airnya dan lenyekkan labu itu.
- Masukkan lada hitam, garam dan lada sulah secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Udang Kari :
- Selepas itu, udang dibuang kulit dan potong kecil. Bawang kuning dan bawang putih dipotong dadu kecil
- Tumiskan bawang kuning dan bawang putih yang dipotong dadu itu dengan sedikit minyak.
- Kemudian masukkan udang dan sedikit serbuk kari. Kacau sehingga semua udang nampak agak kemerahan.
- Selepas itu masukkan sedikit garam, lada sulah secukup rasa dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Kulit Tepung :
- Gaulkan tepung bersama telur, minyak dan sedikit garam.
- Ulikan semua adunan tepung itu sehingga menjadi doh.
- Kalau tidak cukup kental dan lembut tambahkan lagi sedikit minyak.
- Biarkan doh buat seketika.
Cara-cara Penyediaan Labu Udang Kari Bersumbat :
- Campurkan udang itu dengan labu itu dan gaul hingga sebati.
- Doh yang direhatkan tadi, dibuatkan bebola dan canaikan sehingga nipis. Selepas itu masukkan inti labu dan udang kari itu.
- Lekatkan keliling doh itu dan gorengkan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment