Monday, December 19, 2011

Nasi Ambeng - Shahriah


Bahan-bahan :

  • Beras
  • Bawang Besar Holland
  • Bawang Merah Kecil
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Lengkuas
  • Cili Api
  • Limau Nipis
  • Ikan Bilis
  • Mee Suhun
  • Kelapa Parut
  • Udang Kering
  • Kepak Ayam
  • Kulit Taufu
  • Kacang Panjang
  • Kicap
  • Belacan
  • Kunyit



Cara-cara Penyediaan Sayur Lodeh :

  • Tumbuk bawang besar holland, bawang merah kecil, bawang putih dan kunyit.
  • Celur kulit taufu dengan air panas sehingga lembut dan tapis. Kemudian potong mengikut selera.
  • Potong kacang panjang dalam 3 inci dan ketepikan.
  • Rendam ikan bilis dengan air panas untuk menghilangkan masin kemudian cuci bersih dan tapis.
  • Panaskan minyak untuk menumis bahan yang ditumbuk tadi hingga terbit aroma. Masukkan ikan bilis dan kacau hingga garing sedikit kemudian masukkan mee suhun, kacang panjang dan kulit taufu, gaul sehingga masak untuk perasa masukkan garam dan lada sulah.



Cara-cara Penyediaan Ayam Goreng :

  • Perap ayam dengan kicap dan gula.
  • Panaskan minyak untuk mengoreng ayam selama 5 minit angkat dan ketepikan.



Cara-cara Penyediaan Sambal Kicap :

  • Tumbuk sedikit lengkuas dan halia hingga separuh lumat, masukkan gula dan kicap.



Cara-cara Penyediaan Kerisik Kelapa :

  • Tumbuk bawang merah kecil belacan bawang putih dan cili api.
  • Kemudian di sangai bersama kelapa parut hingga agak keperangan, masukkan gula dan garam secukup rasa.



Cara-cara Penyediaan Sambal Loteh :

  • Tumbuk cili padi, cili merah, bawang merah kecil dan bawang putih. 
  • Perah jus limau dan untuk perasa masukkan gula dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment