- Labu (direbus hingga masak dan dilenyek serta ditapis, ambil purinya)
- Badam (dipanggang dan dikisar)
- Tepung Gandum
- Telur
- Mentega cair
- Air
- Gula
- Garam
Bahan-bahan Sirap dan Krim :
- Gula
- Air
- Buah Pelaga
- Air Mawar
- Krim
- Icing Segar
Cara-cara Penyediaan 'Dumpling' :
- Gaulkan semua bahan hingga sebati hingga menjadi dough.
- Bulat-bulatkan dengan sudu dan goreng dalam minyak hingga keemasan.
Cara-cara Penyediaan Sirap dan Krim :
- Masak sehingga warna keemasan (caramelised).
- Tambahkan sedikit air untuk cairkan caramel.
- Letakkan buah pelaga yang dipecahkan dan masak sirap hingga kepekatan. Tambahkan sedikit air mawar.
- Masukkan dumpling ke dalam sirap dan biarkan.
- Untuk krim air mawar, putar krim hingga soft peak, tambahkan icing segar sedikit, titiskan sedikit air mawar.
No comments:
Post a Comment