Saturday, December 31, 2011

Belut Panggang Kicap Madu - Felix


Bahan-bahan Belut Panggang :
  • 4 keping Belut (dibuang tulang dan potong 2 inci panjang)
  • 4 sudu besar Kicap
  • 4 sudu besar Madu
  • 2 sudu besar Cuka Putih

Bahan-bahan 'Fricasee' Cendawan Shitake :
  • 8 biji Cendawan Shitake (potong dadu)
  • 1 genggan Daun Shisho (dicincang)
  • 1 ulas Bawang Putih (dicincang)

Bahan-bahan 'Purce' Nasi :
  • 1 cawan Beras Sushi Jepun
  • 2 ½ cawan Air
  • 2 ulas Bawang Putih (hancurkan)
  • 2 sudu besar Mentega

Bahan-bahan Salutan :
  • 2 sudu besar Daun Shoshi (dicincang halus)
  • 2 sudu besar Fennel (dicincang halus)
  • Secukup rasa Garam
  • Secukup rasa Lada Hitam

Bahan-bahan Jeruk Halia :
  • 6 hirisan Halia (dihiris)
  • 50ml Cuka
  • 150ml Air
  • 3 sudu besar Gula


Cara-cara Penyediaan Belut Panggang :
  • Perapkan belut bersama kicap, madu dan cuka putih.
  • Biarkannya diperap selama 20 minit dan panggang atas kuali selama 1 minit pada setiap bahagian.

Cara-cara Penyediaan 'Fricasee' Cendawan Shitake :
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan cendawan shitake sehingga naik bau wangi.
  • Masukkan daun shisho dan perasakan hidangan dengan garam dan lada.
  • Gaul sehingga rata dan tutupkan api.

Cara-cara Penyediaan 'Purce' Nasi :
  • Masakkam beras di dalam periuk sehingga menjadi nasi dan kisarkan bersama mentega sehingga halus.
  • Tambahkan air dan gaul sehingga sebati.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Salutan :
  • Campurkan kesemua bahan dan salutkan bahagian kulit belut yang sudah dipanggang dengan campuran ini.

Cara-cara Penyediaan Jeruk Halia :
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment