- 4 keping Belut (dibuang tulang dan potong 2 inci panjang)
- 4 sudu besar Kicap
- 4 sudu besar Madu
- 2 sudu besar Cuka Putih
Bahan-bahan 'Fricasee' Cendawan Shitake :
- 8 biji Cendawan Shitake (potong dadu)
- 1 genggan Daun Shisho (dicincang)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
Bahan-bahan 'Purce' Nasi :
- 1 cawan Beras Sushi Jepun
- 2 ½ cawan Air
- 2 ulas Bawang Putih (hancurkan)
- 2 sudu besar Mentega
Bahan-bahan Salutan :
- 2 sudu besar Daun Shoshi (dicincang halus)
- 2 sudu besar Fennel (dicincang halus)
- Secukup rasa Garam
- Secukup rasa Lada Hitam
Bahan-bahan Jeruk Halia :
- 6 hirisan Halia (dihiris)
- 50ml Cuka
- 150ml Air
- 3 sudu besar Gula
Cara-cara Penyediaan Belut Panggang :
- Perapkan belut bersama kicap, madu dan cuka putih.
- Biarkannya diperap selama 20 minit dan panggang atas kuali selama 1 minit pada setiap bahagian.
Cara-cara Penyediaan 'Fricasee' Cendawan Shitake :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan cendawan shitake sehingga naik bau wangi.
- Masukkan daun shisho dan perasakan hidangan dengan garam dan lada.
- Gaul sehingga rata dan tutupkan api.
Cara-cara Penyediaan 'Purce' Nasi :
- Masakkam beras di dalam periuk sehingga menjadi nasi dan kisarkan bersama mentega sehingga halus.
- Tambahkan air dan gaul sehingga sebati.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Salutan :
- Campurkan kesemua bahan dan salutkan bahagian kulit belut yang sudah dipanggang dengan campuran ini.
Cara-cara Penyediaan Jeruk Halia :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment