- Biji Pelaga
- Bunga Lawang
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Cengkih
- Biji Jintan Putih
- Beras
- Air Bunga Mawar
- Bayam
- Halia
- Bawang Putih
- Air
- Daun Kari
- Buah Pelaga
- Serbuk Kari
- Dada Ayam
- Yongurt
- Garam
Cara-cara :
- Tumiskan rempah sehingga naik bau dan campurkan beras.
- Masukkan air bunga mawar dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga nasi masak.
- Layukan bayam bersama sedikit air setelah dicuci.
- Potang kasar, masukkan bersama halia dan bawang putih dan kisarkan halus bersama sedikit air.
- Tumiskan daun kari bersama biji jintan putih dan buah pelaga.
- Masukkan bahan yang dikisar dilangkah(4).
- Masukkan serbuk kari, yongart dan garam secukupnya.
- Didihkan ayam dalam pes yang disediakan.
- Hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment