- 2 biji Telur
- 40gm Gula
- 63gm Tepung gandum (diayak)
- 25gm Mentega (dicairkan)
- Udang Ketak (dicincang halus)
- Coklat Putih
- Krim Masam
- Limau Nipis (ambil jusnya)
Bahan-bahan Udang Ketak Thermidor :
- Udang Ketak (di potong kasar, kulit luar disimpan)
- Krim
- Bawang Putih (dicincang halus)
- Serbuk Paprika
- Bawang Besar (didadu kecil)
- Garam dan Lada Hitam
- Keju Mozaella (diparut)
Cara-cara Penyediaan Kek Savouri :
- Pukul telur dengan gula secara 'bain marie 'sehingga kembang dan aduan menjadi 2 kali ganda.
- Selepas adunan kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dari ‘fold in’ tepung secara perlahan dan akhir sekali masukkan mentega cair.
- Letak di atas tray pembakar dan bakar di dalam oven selama 15 minit pada suhu 180C.
- Cairkan coklat putih secara 'bain marie'.
- Salutkan udang dengan garam dan lada putih. Goreng sehingga udang masak.
- Gaulkan udang yang telah dimasak dengan coklat putih cair. Ketepikan.
- Putar krim bersama perahan limau nipis sehingga gebu.
- Potong kek genoise bulat kecil sebanyak 2 keping.
- Susunkan kek genoise secara bertingkat diselang-selikan dengan udang yang telah digaul dengan coklat putih dan letakkan krim limau /masam di tingkat kek paling atas.
Cara-cara Penyediaan Udang Ketak Thermidor :
- Gaulkan isi udang ketak dengan krim, bawang putih, serbuk paprika, bawang besar, garam dan lada hitam.
- Isikan kesemua isi udang ketak tadi di dalam kulit luar udang ketak dan bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 180C.
- Selepas udang sudah masak, taburkan keju mozarella di atas udang dan bakar sekali lagi sehingga keperangan.
No comments:
Post a Comment