- Daging Batang Pinang
- Herba Rosemary (dicincang halus)
- Garam dan Lada Hitam
Bahan-bahan Kentang Rosti dan Kentang Lenyek :
- Ubi Kentang
- Krim
- Mentega
- Garam
- Lada Hitam
- Lada Sulah
Bahan-bahan Tomato Bakar :
- Tomato Ceri
- Thyme
- Gula Perang
- Bawang Putih (dicincang halus)
- Garam dan Lada Hitam
Bahan-bahan Asparagus Goreng :
- Asparagus
- Bawang Putih (dicincang)
- Garam dan Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Stik Daging :
- Potong daging dan ikat sekeliling daging dengan 'butcher string' sehingga ketat dan kemas dan daging kelihatan bentuk bulat.
- Perapkan daging dengan rosemary, garam dan lada hitam.
- Letakkan daging di atas kuali grill sehingga nampak kesan grill.
- Kemudian habiskan memasak daging di dalam oven dalam suhu 180C mengikut ‘doness’ yang diingini.
Cara-cara Penyediaan Kentang Rosti dan Kentang Lenyek :
- Untuk kentang lenyek, rebus kentang sehingga masak. Kemudian lecekkan kentang sehingga halus. Masukkan krim dan mentega. Msukkan garam dan lada sulah. Gaul sehingga sebati. Ketepikan.
- Untuk kentang rosti, julience atau hiris kentang nipis-nipis. Pastikan kentang betul-betul kering. Masukkan mentega dan garam. Kemudian goreng di atas kuali.
Cara-cara Penyediaan Tomato Bakar :
- Gaulkan ceri tomato dengan kesemua bahan.
- Letakkan diatas dulang pembakar. ‘Drizzle’kan sedikit minyak kemudian bakar di dalam oven selama 15 minit, suhu 180C.
Cara-cara Penyediaan Asparagus Goreng :
- Celur asparagus selama 1 minit
- Goreng asparagus dengan bawang putih, garam dan lada sulah sehingga masak. Sedia dihidangkan
Kumpulan Merah: Shahriah (Ketua), Wahidan, Amita, Azlina, Deena, Danial
No comments:
Post a Comment