- 2 sudu kecil Jintan Manis
- 2 sudu kecil Bunga Cengkih
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 4 sudu kecil Biji Ketumbar
- 2 sudu kecil Lada Hitam
- 1 sudu kecil Halba
- 500gm Isi Ayam (dada)
- 5 ulas Bawang Putih (ditumbuk halus)
- 1 sudu kecil Serbuk Kunyit
- 1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
- 2 sudu kecil Serbuk Cili
- 2 sudu kecil Garam Masala
- 4 sudu kecil Dadih Asli (Yogurt)
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu besar Air Lemon
- 1 sudu kecil Gula Pasir
Bahan-bahan Kuah :
- 2 sudu besar Mentega
- 2 biji Tomato (dicincang)
- 2 sudu besar Pes Tomato
- 30gm Serbuk Biji Gajus
- ¾ cawan Kirm Tawar
- 1 sudu besar Daun Ketumbar (dicincang)
- Secukup rasa Garam dan Gula
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama minyak dan goreng jintan manis, bunga cengkih, kulit kayu manis, biji ketumbar, lada hitam dan halba. Selepas itu, kisarkan bahan-bahan tersebut dengan menggunakan pengisar dan ketepikan.
- Kemudian, perapkan dada ayam bersama bawang putih, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk cili, garam masala, dadih asli (yogurt), garam, air lemon dan gula pasir. Biarkan diperap selama 4 jam. Selepas itu, panggang ayam tersebut sehingga masak dan ketepikan.
- Bagi penyediaan kuah, cairkan mentega didalam kuali dan masukkan tomato yang dicincang. Biarkan is masak seketika dan masukkan 1 sudu besar rempah ayam mentega.
- Gaul bahan-bahan sehingga sebati dan masukkan pes tomato dan serbuk biji gajus serta sedikit air.
- Biarkan mereneh, dan kemudian masukkan pula krim tawar, garam dan gula secukup rasa.
- Sesudah itu, gaulkan ke semua bahan-bahan tersebut sehingga rata dan masukkan ayam yang telah dipanggang tadi.
- Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan masak sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment