Saturday, December 31, 2011

Belut Bergelut - Imelda


Bahan-bahan :
  • 5 potongan Belut (direndam dengan air limau)
  • 6 batang Jagung Kecil (dihiris kecil)
  • 3 biji Cendawan Butang (dihiris nipis)
  • 3 biji Tomato Ceri (dihiris dua)
  • 3 helai Romaine Lolo
  • 1 sudu teh Serbuk Kunyit
  • 1 sudu teh Serbuk Cili
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • Garam
  • Lada
  • Minyak (untuk menumis)
  • Nasi Panas

Cara-cara :
  • Bersihkan belut dan lumurkan dengan limau, dan biarkan seketika.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih hingga kuning dan masukkan jagung kecil, cendawan dan tomato ceri. Tumiskan hingga masak dan alihkan.
  • Selepas itu, tapiskan belut dan lumurkan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan lada. Lumurkan hingga sekata dan biarkan diperap sebentar.
  • Panaskan minyak panggang belut hingga masak.
  • Nasi panas dikepal bulat dan disusun di atas pinggan hidangan. Kemudian susun jagung, cendawan dan tomato di tepi nasi.
  • Akhir sekali, belut disusun di atas nasi dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment