- 5 potongan Belut (direndam dengan air limau)
- 6 batang Jagung Kecil (dihiris kecil)
- 3 biji Cendawan Butang (dihiris nipis)
- 3 biji Tomato Ceri (dihiris dua)
- 3 helai Romaine Lolo
- 1 sudu teh Serbuk Kunyit
- 1 sudu teh Serbuk Cili
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- Garam
- Lada
- Minyak (untuk menumis)
- Nasi Panas
Cara-cara :
- Bersihkan belut dan lumurkan dengan limau, dan biarkan seketika.
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih hingga kuning dan masukkan jagung kecil, cendawan dan tomato ceri. Tumiskan hingga masak dan alihkan.
- Selepas itu, tapiskan belut dan lumurkan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan lada. Lumurkan hingga sekata dan biarkan diperap sebentar.
- Panaskan minyak panggang belut hingga masak.
- Nasi panas dikepal bulat dan disusun di atas pinggan hidangan. Kemudian susun jagung, cendawan dan tomato di tepi nasi.
- Akhir sekali, belut disusun di atas nasi dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment