- 3 ekor Udang Getak (dibelah 2 dan otak udang dikeluarkan)
- 4 hirisan Halia
- ½ sudu kecil Serbuk Lada Hitam
- Garam
- 1 sudu besar Minyak
Bahan-bahan Sos Coklat Putih :
- 2 biji Bawang Merah Kecil (dipotong dadu kecil)
- 1 sudu besar Biji Cpers (dipotong)
- ½ cawan Krim
- Otak Udang
- 1 sudu besar Mentega
- 1 sudu kecil Tepung Gandum
- 1 tangkai kecil Dhill (dicincang)
- Garam
- Coklat Putih
Bahan-bahan Sos Coklat, Cili dan Bawang Putih :
- 2 sudu besar Mentega
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 sudu kecil Serbuk Cili
- 1 sudu kecil Serbuk Koko
Bahan-bahan Salsa :
- 5 biji Tomato Ceri (dipotong kecil)
- 2 biji Bawang Merah Kecil (dipotong halus)
- ½ biji Limau Nipis (diambil jusnya)
- Garam
Cara-cara Penyediaan Udang :
- Perapkan udang dengan halia, serbuk lada hitam dan garam.
- Panaskan pan grill bersama sedikit minyak dan masukkan udang. Masak sehingga udang masak, kulit bertukar kepada warna merah.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Putih :
- Panaskan mentega dan goreng bawang merah kecil sehingga naik harum. Masak tepung selama 1 minit.
- Masukkan krim dan coklat putih. Apabila sudah cair, masukkan biji capers, otak udang dan dhill.
- Masak seketika dan letakkan garam secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat,Cili dan Bawang Putih :
- Panaskan mentega dan masak bawang putih sehingga kekuningan.
- Tutupkan api dan terus masukkan serbuk cili dan serbuk koko.
Cara-cara Penyediaan Salsa :
- Campurkan semua bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment