- 5 biji Kuning Telur
- ¾ kiub Stok Ikan Bilis
- 1 ½ biji Lemon (jus sahaja)
- 7 ulas Bawang Putih (ditumbuk hancur)
- 3 sudu Dijon Mustard
- 1.5 liter Minyak Zaitun
- Garam dan Lada
- Daun Salad Campur
Bahan-bahan Salad Jagung :
- 3 biji Bawang Holland (dihiris tebal)
- 2 biji Lada Benggala
- 15 batang Asparagus
- 7 biji Jagung
- 3 biji Limau Nipis (jus sahaja)
- 1 sudu besar Rempah Cajun
- 1 sudu kecil Gula
- 3 sudu besar Minyak Zaitun
- Garam dan Lada
Cara-cara Penyediaan Salad Ceaser :
- Pukul kuning telur bersama bawang putih dan jus lemon sehingga sebati.
- Masukkan dijon mustard dan stok ikan bilis dan pukul sehingga sebati.
- Pukul bahan campuran tadi bersama minyak zaitun yang dituang perlahan-lahan sehingga campuran menjadi pekat dan sebati.
- Gaulkan daun salad bersama bahan-bahan tadi dan hidang bersama daging salai dan kepingan roti kering (crouton) jika mahu.
- Sedia untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Salad Jagung :
- Masak jagung di atas pit barbeque sehingga masak dan pisahkan isinya dari batangnya.
- Bakar asparagus, lada benggala dan bawang holland juga sehingga masak dan potong semua secara dadu.
- Gaulkan segala sayuran bersama, rempah cajun, garam, lada, gula, jus limau nipis dan minyak zaitun sehingga sebati.
Kumpulan Merah: Danial(Ketua), Amita, Deena, Wahidan, Shahriah, Zuraidah, Zamir
No comments:
Post a Comment