Friday, December 30, 2011

Nasi Bebawang - Chef Liza


Bahan-bahan :

  • 1 cawan Minyak Masak
  • 3 biji Bawang Bombay (dihiris halus)
  • 2 sudu besar Minyak Sapi ‘Ghee’
  • 1 sudu besar Minyak Zaitun
  • 1 helai Daun Pandan
  • 1 batang Kayu Manis
  • 3 biji Buah Pelaga
  • 4 cawan Beras Basmati (dibasuh dan dibersihkan)
  • 5 cawan Air
  • 1 cawan Susu cair
  • 50gm Kismis
  • 1 sudu besar Garam
  • 1 ikat Daun Ketumbar
  • 1 biji Lobak (disagat



Cara-cara :

  • Panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan bawang Bombay sehingga naik bau. Kemudian, angkat dan ketepikan.
  • Selepas itu, goreng daun pandan, buah pelaga dan kayu manis. Gaul rata kesemua bahan-bahan itu, dan masukkan beras basmati. Masak selama 2 minit.
  • Masukkan air, susu cair dan kismis dan perasakan dengan sedikit garam. Biarkan masak.
  • Kukuskan nasi tersebut dan letakkan bawang Bombay goreng, lobak dan daun ketumbar di atas nasi tersebut.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment