- 5kg Udang Harimau
- 7 labu Bawang Merah Besar
- 3 labu Bawang Putih
- 2 biji Halia
- ½ biji Lengkuas
- 3 batang Serai
- 2 set Rempah 3 Sekawan
- 1 peket Serbuk Kari Ikan (di bancuh dengan air)
- 2 tangkai Daun Kari (dicarik)
- 7 helai Daun Limau Purut
- 1 ikat Daun Ketumbar (dihiris)
- 5 biji Tomato (dipotong belah empat)
- 4 biji Cili Merah dan Hijau
- 1 botol Sos Cili Maggi
- 1 paket Maggi Cukup Rasa
- Secukup rasa Gula, Garam, Lada Hitam
Cara-cara :
- Bersihkan udang terlebih dahulu, gunting bahagian kepala, kaki dan ekor. Belah bahagian kulit belakang udang keluarkan kotoran udang.
- Panaskan minyak di dalam periuk untuk menumis bahan yang dikisar hingga terbit aroma. Masukkan rempah 3 sekawan, serai, pes kari dan sos cili, kacau hingga naik minyak.
- Masukkan daun kari, daun limau purut kemudian masukkan udang selama 5 minit.
- Tambah sedikit agar tidak hangit.
- Masukkan Maggi Cukup Rasa, garam, gula dan lada hitam untuk bahan perasa.
- Apabila dan hampir masak masukkan tomato, daun ketumbar dan cili hijau dan merah.
- Angkat dan hidangkan.
Kumpulan Biru: Amita (Ketua), Felix, Imelda, Danial, Wahidan
No comments:
Post a Comment