Tuesday, December 20, 2011

Kari Daging Aroma - Kumpulan Biru


Bahan-bahan :
  • 5kg Udang Harimau
  • 7 labu Bawang Merah Besar
  • 3 labu Bawang Putih
  • 2 biji Halia
  • ½ biji Lengkuas
  • 3 batang Serai
  • 2 set Rempah 3 Sekawan
  • 1 peket Serbuk Kari Ikan (di bancuh dengan air)
  • 2 tangkai Daun Kari (dicarik)
  • 7 helai Daun Limau Purut
  • 1 ikat Daun Ketumbar (dihiris)
  • 5 biji Tomato (dipotong belah empat)
  • 4 biji Cili Merah dan Hijau
  • 1 botol Sos Cili Maggi
  • 1 paket Maggi Cukup Rasa
  • Secukup rasa Gula, Garam, Lada Hitam

Cara-cara :

  • Bersihkan udang terlebih dahulu, gunting bahagian kepala, kaki dan ekor. Belah bahagian kulit belakang udang keluarkan kotoran udang.
  • Panaskan minyak di dalam periuk untuk menumis bahan yang dikisar hingga terbit aroma. Masukkan rempah 3 sekawan, serai, pes kari dan sos cili, kacau hingga naik minyak.
  • Masukkan daun kari, daun limau purut kemudian masukkan udang selama 5 minit.
  • Tambah sedikit agar tidak hangit.
  • Masukkan Maggi Cukup Rasa, garam, gula dan lada hitam untuk bahan perasa.
  • Apabila dan hampir masak masukkan tomato, daun ketumbar dan cili hijau dan merah.
  • Angkat dan hidangkan.

Kumpulan Biru: Amita (Ketua), Felix, Imelda, Danial, Wahidan

No comments:

Post a Comment