- 3 ekor Udang Ketak
- 1½ biji Cili (dipotong dadu kecil)
- ¾ biji Bawang Merah (dipotong dadu kecil)
- 2 biji Limau Nipis (jusnya)
- 1 sudu kecil Halia (diparut)
- 2 sudu besar Timun Jepun (dipotong dadu kecil)
- 2 sudu besar Biji Buah Delima
- 1 sudu kecil Daun Selasih (dimayang halus)
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Cocoa Toast :
- 1 sudu besar Serbuk Koko
- 125ml Mentega
- 3 ulas Bawang Putih (ditumbak sekali)
- 1 sudu kecil serbuk Cili Kasar
- 50ml Minyak Neuvida
- Garam
- Lada
- 4 hiris Roti Wholemeal
Bahan-bahan Vinaigrelle Coklat Putih :
- 3 sudu besar Coklat Putih (cair)
- 9 sudu besar Minyak Neuvida
- ½ biji Limau Nipis (jusnya)
- 1 sudu kecil Daun Selasih (dimayang halus)
- Garam dan Lada
Cara-cara Penyediaan Ceviche Getak :
- Masak udang getak selama 1 minit dalam air mendidih supaya senang dikeluarkan daripada kulitnya.
- Keluarkan udang getak daripada air tadi, asingkan isi daripada kulitnya dan potong dadu.
- Perapkan udang tadi bersama halia dan jus limau nipis selama 25-30 minit.
- Setelah itu msukkan cili, bawang merah, daun selasih, timun jepun, buah delima, garam dan lada dan selelah 5 minit boleh dihidang.
Cara-cara Penyediaan Cocoa Toast :
- Panaskan roti selama 7 minit dalam ketuhar pada suhu 180C.
- Sambil itu, masukkan bahan ke dalam periuk dan panaskan sehingga kesemua mentega cair.
- Kemudian, sapukan mentega koko tadi di atas roti dan bakar semula di dalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 180C.
Cara-cara Penyediaan Vinaigrelle Coklat Putih :
- Masukkan semua bahan ke dalam sebuah mengkuk dan pukul sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment