- Labu (dipotong kecil)
- ½ cawan Santan
- 3 biji Cili Hijau (dikisar)
- 3 biji Bawang Merah (dikisar)
- ½ inci Kunyit (dikisar)
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Doh :
- 200gm Tepung
- 100gm Mentega
- 1 biji Telur
- Air
Bahan-bahan Labu Manis :
- Labu (direbus sehingga empuk)
- 125gm Tepung
- 4 biji Telur
- 125g Gula Halus
- Krim Keju
Cara-cara Penyediaan Labu Savori :
- Panaskan kuali dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Kemudian, masukkan labu dan santan dan masak sehingga labu lembut. Perisakan bersama garam dan lada.
- Lenyekkan labu sehingga lembut dan masukkan di dalam tart.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Doh :
- Gaul tepung dengan mentega sehingga ia menjadi seperti serbuk roti. Kemudian, masukkan telur dan gaul sehingga menjadi doh.
- Tambahkan sedikit air jika doh agak kering. Rehatkan doh di dalam peti selama 15 minit.
- Selepas itu, keluarkan doh dan canaikan ia dan letakkan di dalam bekas tart.
- Bakar ia menggunakan ketuhar selama 15 minit sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Labu Manis :
- Pukul telur dengan gula halus secara ‘bain marie’ sehingga kembang kepada 2 kali ganda.
- Keluarkan dari ‘bain marie’ selepas adunan kembang dan ‘fold in’ kon tepung.
- Bakar kek ‘sponge’ di dalam oven selama 15 minit, dengan suhu 180C.
- Kemudian, gaulkan labu rebus dengan krim keju.
- Lapiskan krim labu dengan kek ‘sponge’.
- Ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment